Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harry går om bord

Ferja «Mr. Shoppy One» begynner å gå mellom Norge og Sverige neste uke. Om bord blir det salg av alkohol og tobakk til danske priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Etter en rekke utsettelser ser det nå ut til at ferja Mr. Shoppy One kan begynne å gå mellom Sarpsborg og Kålvik i Sverige fra onsdag 16. april. På ferja vil det bli salg av alkohol og tobakk til priser som er opp mot 25 prosent billigere enn de svenske.

Vil lokke kunder

Ferja eies av Orvelin Group, som blant annet er deleier i Nordby Shoppingsenter. Kaia Kålvik ligger knappe tre kilometer fra dette kjøpesenteret, og de passasjerene som ikke har med bilen på ferja, fraktes fra kaia til senteret med buss. Prosjektleder i Orvelin, Marcus Pettersson forteller at tilbudet er unikt.

- Det er ingen andre shoppingsentre som har dette tilbudet. Vi ønsker å dra flere kunder til Nordby, og håper at ferja kan virke lokkende, sier han.

Nordby Shoppingsenter er i tillegg til Orvelin, eid av Olav Thon.

Ifølge Pettersson har Thon selv ingenting med Mr. Shoppy One å gjøre. Ulf Palm, som også jobber for Orvelin er imidlertid ikke like sikker.

- Thon har ingen direkte innflytelse i Mr. Shoppy One, men det er klart det foregår et indirekte samarbeid mellom Thon og Orvelin siden de sammen eier Nordby Shoppingsenter, sier han.

Flytende pol

image: Harry går om bord

Ferja vil ha tre daglige avganger mellom Sarpsborg og Kålvik, og en ukentlig til Skagen i Danmark. Om bord vil det selges både alkohol og tobakk til svært gunstige priser.

- Det er ikke taxfree-salg om bord på Mr. Shoppy. Likevel vil det foregå salg av alkohol- og tobakksvarer der, og disse er hele 25 prosent billigere enn de svenske, forteller Pettersson.

Han forklarer hvordan dette henger sammen.

- Strekningen mellom Sarpsborg og Kålvik er en såkalt kortferjerute, og på slike ruter skal varene om bord beskattes etter den nordiske provianteringsoverenskomsten. Dette innebærer at vi må selge beskattede varer om bord. Siden vi har en ukentlig rute til Skagen i Danmark, har vi lov å beskatte varene etter danske skatteregler. Det er det økonomisk gunstigste alternativet. Der det er billigst å handle og lavest skatt, forteller Pettersson.

Kritisk

Anne Karin Kolstad er generalsekretær i samarbeidsorganet Actis. Hun tror ferjeeierne har funnet et smutthull i loven.

- Det er helt søkt at man betaler danske priser for alkohol og tobakk på en ferje som fortrinnsvis går mellom Norge og Sverige. Vi er tvilsomme til at dette er lov, sier hun.

Marcus Pettersson er imidlertid sikker på at de har sitt på det rene.

- Vi hadde ikke gjort en så omfattende investering hvis vi ikke visste hva vi holdt på med, sier han.

Per Solbjørg i Tollvesenet hevder at det er de svenske tollmyndighetene som må ta ansvar for prisene om bord.

- Siden båten er registrert i Sverige, er det de svenske tollmyndighetene som har innvilget tillatelsene på båten. Hvorfor de opererer med danske tollpriser vet jeg ikke. Vi forholder oss til de tillatelsene båten har fått, sier han.

På Almvik kai i Sarpsborg tar tre kollegaer en pause fra arbeidet. De fantaserer om hvor bra det blir når Mr. Shoppy One begynner å gå.

- Gleder oss!

- Dette blir bra. Jeg tror ferja kommer til å bli veldig populær, sier Bruno Eriksen.

Kollegaene Arne Eriksen og Mogens Ophus er enige.

- Vi gleder oss til svensketurer, dansketurer og billig alkohol, sier de.

<B>BILLIG SPRIT OG TOBAKK:</B> Ferja «Mr. Shoppy One» tilbyr alkohol til danske priser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media