Harry-landet

Høybråten tar en Sponheim. Norge er harry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagfinn Høybråten mener Norge likner mer og mer på danskebåten. Nordmenn lever i sin egen lille boble av forbruk, underholdning og jag etter lettjente penger, sa han på KrFs landsstyremøte i helga.Men står egentlig KrF-lederens liknelse til troende? Det kan vi kanskje spørre Venstre-leder Lars Sponheim om. Han mente det var harry å dra på svenskehandel, og fikk så hatten passet. Kritikken mot Sponheim var todelt og tilsynelatende selvmotsigende: Han burde ikke ha brukt det nedsettende harry-begrepet om folk flest - og hva er egentlig galt med å være harry?Dagfinn Høybråten sier strengt tatt det samme. Nordmenn flest er harry. Hadde han enda sagt at Norge likner mer og mer på et cruiseskip, gjerne Titanic, eller kanskje S/S Norway som ligger der full av asbest og klar til opphogging. Da hadde han rettet en harmdirrende pekefinger mot de mette og nyrikes kø rundt buffeen, mens isfjellet skimtes i det fjerne. Tag jer i akt, som danskene ville sagt.

Men danskebåten? Riktignok er den blitt kalt dansebåten, men det er vel ikke lenger regnet som syndig å danse. Hva er det da med danskebåten som har noen likhet med norsk nyrikdom og grådighet, med det moralske forfall Høybråten advarer mot? Er det taxfree-butikken? Er det de enarmete bandittene? Er det de glorete vegg-til-vegg teppene? Er det det bulgarske dansebandet og tryllekunstneren fra Estland?Nei, det er Rune Rudberg, sier Høybråten. Det var da Rune Rudbergs private sexbilder sto omtalt på forsiden av VG, Høybråten skjønte at han bodde i en eneste stor danskebåt.

Dette er ikke en god politisk metafor, vil jeg påstå. Det er ikke mange velgere som vil ha en naken Rune Rudberg på netthinna, i hvert fall ikke blant KrFs kjernevelgere. Skjønt hvem vet? Det er risikoen politikere tar når de skal illustrere sitt budskap. Før du vet ordet av det har du trampet noen på tærne.I det hele tatt er det ingen innertier for politikere å rakke ned på store deler av befolkningen ved å fordømme deres livsstil og levesett. En ting er røykeloven - den ville nå helst LO og Valla ta æren for dessuten - men et generelt forbud mot å ta danskebåten, ville for eksempel være å gå for langt. Men det er den selvrettferdige antakelsen i Høybråtens bilde som er morsom: Alle som reiser med danskebåten er bare opptatt av «forbruk, underholdning og jag etter lettjente penger» - i motsetning til meg, som er opptatt av fattige i Afrika (bildet kom til ham på en reise til Malawi).Jeg kan selv ha mine tvil om danskebåten, men det har aldri slått meg at båten er den perfekte metafor på hvordan nordmenn velter seg i rikdom. Snarere minner den meg om barndommens nøkterne campingturer til Danmark. Den er en nostalgisk link til ei tid, hvor flyturer var luksus og utenlandsreiser eksotisk.

Hadde vi enda liknet på danskebåten. I stedet likner vi mer og mer på en after ski på Kvitfjell. Ikke at det er noe galt i det.