Harry og den store fasanjakten

Prins Harry er med, kanskje fordi Madonna også har meldt sin interesse. Årets fasanjakt er i gang i Storbritannia, en jakt som bærer preg av et sosialt ritual, like mye som av sport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men mens fasanjakten tidligere har vært forbeholdt overklassen, ser den nå ut til å bli folkeliggjort. Faktisk er slik jakt blant de raskest voksende friluftsaktivitetene i Storbritannia, til sorg for snobber og folkesky kjendiser.

- For å si det rett ut, er fasanjakten blitt populær fordi fuglene ikke er så vanskelige å treffe. Bøndene liker slik jakt, fordi de kan spe på de øvrige inntektene sine ved å leie ut terreng til jaktlag, sier det britiske jegerforbundet BASVs talsmann Christopher Graffius.

Kan ikke fly

Rundt 36 millioner fasaner er alet opp ene og alene for at årets jegere skal ha noe å skyte på. De fetes grundig før de slippes fri i begynnelsen av august, da de er fullstendig tamme og verken kan eller vil fly.

Evnen, om ikke lysten til å bruke vingene kommer etter hvert. Men fasanene blir aldri særlig kjappe eller manøvreringsdyktige, og er dermed et lett bytte for nyrikingene som betaler opp til 30 pund (350 kroner) per fugl de greier å plaffe ned.

Langt fra alle fasanene som skytes, ender på et middagsbord. -Det hører kanskje rart ut, men jeg spiser ikke slik fugl, sier en forretningsmann som åpent innrømmer at han er med først og fremst for å imponere kolleger og forretningsforbindelser med sine skyteferdigheter.

En gammel skikk

Fasanene hører egentlig ikke til i Storbritannia, men ble innført til de britiske øyene av romerne i tiden rundt Kristi fødsel. Fasanjakt har vært sport og ritual siden dronning Victorias dager i det 19. århundre.

- Dette er en guttegreie, alle snakker om kameratskap og samvær mannfolk imellom, sier Christopher Graffius til nyhetsbyrået DPA. Mange «ekte» jegere ville aldri drømme om å delta i en organisert fasanjakt, tror han.

Den organiserte jakten begynner offisielt 1. oktober, men det blir sjelden noe sving på sakene før i midten av måneden. Det hele varer i rundt fire måneder, før fasanene kan føle seg noenlunde trygge gjennom en ny vår og sommer.

NTB

LETT Å TREFFE: Fasaner er populære jaktobjekter fordi de er lettere å treffe enn andre fugler.