Harry Potter tilbake

Det bobler og syder fortsatt friskt i grytene på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førsteopplaget av bok nr. 2 av «Harry Potter» er allerede utsolgt. J.K. Rowlings barokke mysterieeliksir syder videre, og leserne har fått smaken på trylledrikken. # Hun har funnet en formel, Rowling, som er en fantasieggende blanding av Askeladden, Indiana Jones og - som det er blitt sagt - av internatgutten Stompa.

Miljøkonstruktør

Nå har Voldemort, den svarte trollmannen, eskalert kampen mellom godt og vondt til et nytt nivå.

Men Team Harry har også skjerpet seg. Det krever atskillig oppmerksomhet og konsentrasjon å få med seg mosaikken av mennesker, magiske påfunn og monstrøse skapninger.

Lærerne på Galtvort heter verken Berg eller Hylland Eriksen, men professor Kiste og Humlesnurr. Blomsterjorda er dragemøkk. Trær slåss mot biler. Den mest eksklusive grupperingen blant gjenferdene er de som har mistet hodet.

Rowling er imponerende som miljøkonstruktør, og en oppfinner av rang når det gjelder å lage magivarianten av vår akk så formelfattige gompe-verden.

Tenk for eksempel å kunne beherske Gyldeprinz Gulmedals misminneformel «Forglemmiarum!» for å få folk til å slutte å minne deg om gårsdagens dumheter.

Skummelt

Rowling liker å gjøre det skikkelig nifst - og det er noe av det som trekker leserskarene. Særlig mot slutten av boka er det skremmende beskrivelser med detaljer som kan bli drøy kost for seks- og sjuåringene.

Her overlates atskillig mindre til fantasien enn hva Astrid Lindgren gjør i hjertehamrende eventyr som «Mio min Mio» og «Brødrene Løvehjerte». Og siden Rowling er blitt nevnt sammen med Roald Dahl når det gjelder popularitet: Deres felles kjærlighet til magien arter seg på ulikt vis. Mens Rowling forakter begrensningens kunst, har Dahl en egen evne til å gi fortellingene et basalt og enkelt preg. Alt ligger til rette for at det kommer flere 300-siders tettpakkede Potter-bøker. Det er noe av forskjellen.