Harry Potters magiske verden

Navn: Harry Potter Alder: 11 Yrke: Trollmannslærling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harry Potter ble til i hodet til Joanne K. Rowling (33) fra Edinburgh mens hun som nyskilt, arbeidsløs alenemor søkte fra en leilighet uten oppvarming til de oppvarmede kafeer med sin årsgamle jente i barnevogn. På papirservietter ga hun utseende, karakter og magiske evner til sin 11 år gamle helt som allerede er den mest omtalte person i store deler av verden, og som sikkert vil utkonkurrere både Røkke og Carew når han lanseres her i begynnelsen av desember.

For første gang vil da en barnebok bli lagt ut som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Mens den engelsktalende verden allerede sluker bok nummer tre i serien som i alt skal omfatte sju, får vi den første: «Harry Potter and the Sorcerer's Stone», i Torstein Bugge Høverstads norske språkdrakt: «Harry Potter og de vises stein». Bakom synger forlaget Ex Libris, som snappet de norske rettighetene foran de store og etablerte bokhus. Det gir ikke store odds å tippe den til topps på alle lister også her. For så har skjedd i Storbritannia, USA, Frankrike, Italia, Spania og Tyskland. Ikke bare til topps, men i slike millionopplag at verden aldri har sett maken.

Før boka kommer på norsk, foreligger den allerede i oversettelser til 30 språk. For tre uker siden var det totale opplaget 15 millioner. Dette skjer i en tid hvor pedagoger og foreldre med god grunn bekymrer seg over at barn bare er opptatt av elektroniske spill. Nå er de målløse over at barn - endog gutter - som knapt har lest en bok før, stiller seg i kø for å skaffe seg Potter-bøkene samme dag som de kommer ut.

Som tilfellet var med Jostein Gaarders «Sofies verden», kaprer Rowling minst like mange voksne lesere. Nummer tre i serien: «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban» topper nå «The New York Times' bestselgerliste. På andre og tredjeplass følger «Harry Potter and the Chamber of Secrets» og «Harry Potter and the Sorcerer's Stone».

Alt handler om den foreldreløse Harry som har vokst opp hos slemme slektninger. Like etter 11-årsdagen oppdager han at han er en trollmann in spe. Selv om han er en spinkel guttunge med briller over sine grønne øyne, huser han mektige krefter. Han lever delvis i denne verden, delvis i sin fortryllede verden, hvor han også går på trollmannsskole. For å komme dit, må han bare gå noen få skritt gjennom en pub i London like ved Charing Cross Road for å gå inn i Diagon Alley, hvor han og hans likesinnede shopper sitt trollmannsutstyr.

Også for oss andre er adkomsten lett: Vi kan bare lese boka.