Harry skjenket kongen

PÄ RNU (Dagbladet): Etter protokollens innkapslede virkelighet, lysnet både været og stemningen under kongeparets annen dag i Estland. Tusenvis av mennesker var møtt fram for å hylle kong Harald, dronning Sonja og president Lennart Meri i kystbyen Pärnu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mest av alt hyllet de allikevel Estlands selvstendighet. Statsbesøket skal bekrefte byggingen av nasjonen og forbindelsen til Norden.

Sikkerhetsfolk og nervøse UD-ansvarlige kikket bekymret på klokken da kongeparet gikk i det reineste 17.mai-tog under besøket i Pärnu. Men forsinkelsen i programmet skyldtes bare at stemningen var god.

Her var småjentene med de hvite knestrømpene, guttungene med vannkjemmet hår og blomster i svette never. Norske flagg ble svingt med entusiasme under taktfast rop: «Heia Norra».

Harry Rondo var en av dem som kjente sin besøkelsestid og rakte fram støvelseidler med øl til kongen og presidenten. Det så ut til å leske. Sonja fikk ikke smake, men mente sikkert det var like greit.

  • Overalt i verden synes det mulig å stampe opp av jorden en norsk koloni, og den var også her. Fremst sto kanskje Trond Sundvor fra Buskerud med teljet flaggstang og hjemmesydd norsk flagg. Da kongeparet spurte hva som hadde brakt ham til Estland, sa han det som det var:
  • Men viktigere i denne gateparaden var allikevel de værbitte ansiktene som så det de knapt hadde drømt om: At deres egen president viste fram byen for statsoverhoder fra et vennligsinnet land i et selvstendig Estland.
  • Etter det Dagbladet kjenner til var det esterne som hadde insistert på markeringen i Pärnu. Dagen var skreddersydd for nasjonal symbolikk. Kong Harald og president Meri plantet sammen et eiketre i byens park. Eika er Estlands nasjonaltre, og dette er et folk som ikke tar lett på trær. Esterne trodde på eikas og skogens guddommelighet før kristendommen fikk dem på andre tanker.
  • Men overhodenes nesten hedenske rituale, var allikevel bare en forsmak på det nasjonale som ventet på 96 år gamle Vannalinna barneskole. Her grep president Lennart Meri initiativet i en kraftig markering av begivenhetens nasjonale betydning. Seremonien med det norske kongeparet var første skoledag for sjuåringene i Pärnu. Presidenten gikk opp på podiet, la hendene på hodet til to førsteklassinger, og sa:

- En vakker kvinne og et vakkert land.
Sundvor underviser i norsk, og elevene hans hadde første skoledag i går. Begynner-leksjonen var enkel, men viktig: «Hipp, hipp, hurra!»

For disse ansiktene var overalt langs ruten: Slitets portretter, krokete i kroppen, kledd i dårlige tekstiler.
Men også sterke og stolte. Her var mennesker som hadde opplevde det hele: Selvstendigheten før krigen, okkupasjon av tyskere og russere og så ny selvstendighet. De sa lite, men hadde kanskje mest å feire i går.

- Disse barna har bare levet i Republikken Estland. De kjenner bare det estiske flagget og den estiske nasjonalsangen, sa presidenten med henvisning til frigjøringen fra Russland i 1991.
I talen takket han også for at den estiske munken Nigul for 800 år siden fikk opplæring i Trondheim og Stavanger slik at han kunne bringe den europeiske skrivekunsten til Estland. Som tilbakebetaling av takknemlighetsgjelden fikk Harald og Sonja en estisk ABC. Deretter ble Harald og Sonja overrakt en messingklokke og ringte inn skoleåret.

  • Slik er det norske kongeparets statsbesøk i Baltikum et ledd i å skape nasjonal identitet og tilknytning til Norden og Europa. Denne type forbindelser etableres ikke bare av diplomater og politikere, men også med sang. Og synge kan de i de tre baltiske landene.

På Vannalinna barneskole ble selv sikkerhetsoksenes flintskaller mykere da ei jente fra Pärny sang «Per Spellemann» med en språklig sikkerhet og overbevisning som ville varmet Ivar Aasen.

Kongeparet kan ikke ha hørt noen bedre barnesang siden de besøkte skolebarn i slummen i Soweto.

<B>SKÅL:</B> Midt i vrimmelen ble kong Harald og president Lennart Meri overrumplet av en viss Harry Rondo, en mann som bød på øl skjenket i støvler.