Harry-turen er reddet

Systembolaget ikke berørt av svensk påskestreik. Ikke kjøttbutikkene i Strømstad heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Organisasjonene i den svenske handelsnæringen vet ikke selv hva som skjer med den varslede streiken fra skjærtorsdag. Med ett bomsikkert unntak:

Systembolaget holder åpent. Påskedrammen er sikret for alle med handletur til Sverige som påskerituale.

- Statlige bedrifter er ikke berørt av konflikten, heller ikke kooperasjonen, sier pressetalsmann Sven Lindberg i Svensk Handel - den svenske parallellen til Handel og Kontor - til Dagbladet.no.

Og ingen av de store butikkene i skjærtorsdags-Mekka Strømstad er tatt ut i streik.

Disse streiker

Her er listen over alle svenske butikker som risikerer å være streikestengt fra midnatt natt til skjærtorsdag.

I går bestemte svenske myndigheter at en meklingsmann skal forsøke å få partene i den svenske varehandelskonflikten til å bli enige. Problemet er at ingen vet hvem som skal mekle. Fordi partene egentlig er enige.

- Vi har ikke hatt en slik situasjon i svensk arbeidsliv på mer enn 25 år. Sist var det visstnok i industrien, sier Lindberg til Dagbladet.no. I formiddag ventet han og forbundsledelsen fortsatt på hva som skal kje.

 SKJÆRTORSDAG I HARRY-LAND:  Systembolaget og butikkene i Strømstad blri ikke rammet av streik - påskens norske-svenske forbrødring oevr Svinesund er sikret denne påsken også. Foto:  Scanpix.
SKJÆRTORSDAG I HARRY-LAND: Systembolaget og butikkene i Strømstad blri ikke rammet av streik - påskens norske-svenske forbrødring oevr Svinesund er sikret denne påsken også. Foto: Scanpix. Vis mer

170.000 av de 300.000 ansatte i den svenske handelsnæringen er organisert i LO-forbundet Svensk Handel.

Før helgen ble forbundet enige med arbeidsgiverforeningen for butikkene om et lønnstillegg på 4,2 prosent fro 120.000 av medlemmene.

Er enige - skal mekle

Men i går sa Svensk Næringsliv - det svenske NHO - nei til avtalen som deres egen arbeidstakerforening har inngått.

- Vi avventer beskjed om hvem vi skal mekle med - hvis det er vi som skal mekle i det hele tatt. Vi er jo enige med vår formelle motpart, sier pressetalsmannen.