Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harrys hus måtte vike for ny vei. Nå klarer han ikke å kjøpe ny bolig for erstatningssummen: - Jeg må nok flytte ut i bobilen

- Jeg har blitt satt i en kinkig situasjon, sier pensjonisten. 

ENEBOLIG: Harry Andersen (63) utenfor huset sitt i Fjellgata i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen 
ENEBOLIG: Harry Andersen (63) utenfor huset sitt i Fjellgata i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Harry Andersen (63) har bodd i Fjellgata like utenfor Hammerfest sentrum siden 2000, men 1. juni er det slutt.

Etter at Statens vegvesen i 2007 la fram forslaget om ny vei, tunneler og rundkjøringer i Hammerfest, har Andersen måttet forholde seg til en usikker framtid rundt sin egen boligsituasjon. I disse planene inngikk det nemlig at fem boliger i nabolaget til Andersen måtte rives.

Det var Hammerfestingen som omtalte saken først.

- Vi som har hus som står i veien for disse planene, har lenge levd i uvisshet om hva som vil skje. Slike ting tar tid, og det har vært belastende å ikke vite, sier Andersen til Dagbladet.

Først i slutten av 2015 vedtok Hammerfest kommune at huseierne som berøres av veiplanene, kunne søke om straksinnløsning av sin bolig.

- I mellomtida har jeg vært helt låst. Ikke kunne jeg selge, og i 2007 kom det et midlertidig forbud mot tiltak på eiendommen. Det ble opphevet i 2010, men jeg fant ikke ut av det før i ettertid. Likevel hadde det ikke vært noe poeng i å bruke masse penger og tid på å pusse opp et hus som skal rives, sier Andersen.

I fjor gikk han med på å selge huset til Statens vegvesen, og fikk utbetalt 1,4 millioner kroner for eiendommen.

- Jeg hadde egentlig ikke noe valg. Ingen kjøper et hus som skal rives, så min eneste mulighet var å selge det til Statens vegvesen, sier han.

Når Statens vegvesen erverver boliger som står i veien for et veiprosjekt, skal prisen tilsvare markedsverdi. Andersen fikk en takst på 11.800 kroner per kvadratmeter, noe han selv mener er for lite. Ifølge lokalavisa Hammerfestingen, er kvadratmeterprisen i byen ofte det dobbelte av dette.

Taper alle budrunder

Nå forteller Andersen at han har store problemer med å finne seg en ny bolig for erstatningsbeløpet. Det siste året har han tapt budrunde etter budrunde, og han har for lengst gitt opp å finne seg et nytt hus i Hammerfest.

- Det er umulig å finne et hus til 1,4 millioner kroner i Hammerfest, jeg taper alle budrundene. Jeg har også vært på med på flere budrunder andre steder i Finnmark og Troms hvor det er billigere, men til og med på bygda er boligprisene for høye. Jeg er for gammel til å ta opp nytt huslån, og det er ikke aktuelt å drukne seg i gjeld. Dessuten vil jeg jo trives der jeg skal bo, og ikke flytte så langt vekk fra alt og alle, sier pensjonisten.

Flytter ut i bobilen

Innen 1. juni må Andersen være ute av huset, og siden han ikke har funnet seg en ny bolig, planlegger han nå å flytte ut i bobilen sin.

- Men det jo en midlertidig løsning. Jeg har blitt satt i en kinkig situasjon, og dette har vært en lang prosess som har tatt mye tid og energi. Det har vært en stor påkjenning å ha dette hengende over seg i så mange år, og det er leit at jeg nå ikke klarer å finne meg et nytt hus. Heldigvis er jeg oppegående, og jeg skal nok klare meg fint, sier han til Dagbladet.

VIL IKKE FLYTTE: Harry Andersen skulle gjerne beholdt i huset sitt i mange år til, men så ikke noe annet valg enn å selge det til Statens vegvesen. Nå sliter han med å finne seg ny bolig. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen 
VIL IKKE FLYTTE: Harry Andersen skulle gjerne beholdt i huset sitt i mange år til, men så ikke noe annet valg enn å selge det til Statens vegvesen. Nå sliter han med å finne seg ny bolig. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen  Vis mer

Rettssak

Lokalavisa Hammerfestingen har skrevet en rekke saker om huseierne i Hammerfest som berøres av det planlagte veiprosjektet. Flere mener de har fått for lite i erstatning, og i september møtes Statens vegvesen og misfornøyde huseiere i Hammerfest tingrett.

Selv valgte Andersen å ikke ta saken sin til retten.

- Hadde jeg vært yngre, hadde jeg kanskje ikke gitt meg så lett på erstatningen. Men jeg tok ikke sjansen på å tape saken i retten og bli sittende igjen med saksomkostningene. Det hadde rammet økonomien min kraftig, og jeg ville hatt enda mindre å kjøpe nytt hus for, forklarer han.

Statens vegvesen har tidligere opplyst til Hammerfestingen at boligene som ble kjøpt opp som følge av veiplanene, ble erstattet etter markedsverdi.

- Markedsverdien blir bestemt etter felles takst utarbeidet av megler og takstmann. Vegvesenet har ikke anledning til å tilby noen annen pris enn det som fagfolkene i samarbeid har kommet fram til, uttalte Gjermund Urset hos Statens vegvesen til avisa i fjor sommer.

- Ikke tvunget ut

I onsdagens utgave av Hammerfestingen, påpeker Statens vegvesen at de ikke har tvunget Andersen ut av huset.

- Han er dessverre i en uheldig situasjon, men for oss er det vanskelig å forstå hva han er ute etter. Han valgte å selge huset til oss til den prisen fagfolk hadde funnet var riktig. Hvis han var misfornøyd, kunne han latt være å selge, sier Tom Eirik Malin, grunnerverver på eiendomsseksjonen i Statens vegvesen, til Dagbladet.

Malin forteller at når et område skal reguleres til riksvei, så har Vegvesenet laget regler for å hjelpe huseier ut av en vanskelig situasjon. Huseier kan kreve at staten kjøper huset til markedsverdi.

- Når det gjelder utflytting, kan vi helt sikkert skyve litt på den datoen for å hjelpe ham. Det lar seg sikkert gjøre, sier Malin til lokalavisa.

Andersen mener det hjelper lite.

- Det er fint at de tilbyr det, men jeg vet jo ikke hvor lenge det er snakk om, og boligprisene fortsetter bare å stige, så jeg lurer bare meg selv om jeg blir værende. Den beste løsningen blir nok å flytte inn i bobilen i sommer, så får vi se hva som skjer videre, avslutter Andersen.