Harrys hus måtte vike for ny vei. Nå klarer han ikke å kjøpe ny bolig for erstatningssummen: - Jeg må nok flytte ut i bobilen

- Jeg har blitt satt i en kinkig situasjon, sier pensjonisten. 

ENEBOLIG: Harry Andersen (63) utenfor huset sitt i Fjellgata i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen 
ENEBOLIG: Harry Andersen (63) utenfor huset sitt i Fjellgata i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Harry Andersen (63) har bodd i Fjellgata like utenfor Hammerfest sentrum siden 2000, men 1. juni er det slutt.

Etter at Statens vegvesen i 2007 la fram forslaget om ny vei, tunneler og rundkjøringer i Hammerfest, har Andersen måttet forholde seg til en usikker framtid rundt sin egen boligsituasjon. I disse planene inngikk det nemlig at fem boliger i nabolaget til Andersen måtte rives.

Det var Hammerfestingen som omtalte saken først.

- Vi som har hus som står i veien for disse planene, har lenge levd i uvisshet om hva som vil skje. Slike ting tar tid, og det har vært belastende å ikke vite, sier Andersen til Dagbladet.

Først i slutten av 2015 vedtok Hammerfest kommune at huseierne som berøres av veiplanene, kunne søke om straksinnløsning av sin bolig.

- I mellomtida har jeg vært helt låst. Ikke kunne jeg selge, og i 2007 kom det et midlertidig forbud mot tiltak på eiendommen. Det ble opphevet i 2010, men jeg fant ikke ut av det før i ettertid. Likevel hadde det ikke vært noe poeng i å bruke masse penger og tid på å pusse opp et hus som skal rives, sier Andersen.

I fjor gikk han med på å selge huset til Statens vegvesen, og fikk utbetalt 1,4 millioner kroner for eiendommen.

- Jeg hadde egentlig ikke noe valg. Ingen kjøper et hus som skal rives, så min eneste mulighet var å selge det til Statens vegvesen, sier han.

Når Statens vegvesen erverver boliger som står i veien for et veiprosjekt, skal prisen tilsvare markedsverdi. Andersen fikk en takst på 11.800 kroner per kvadratmeter, noe han selv mener er for lite. Ifølge lokalavisa Hammerfestingen, er kvadratmeterprisen i byen ofte det dobbelte av dette.

Taper alle budrunder

Nå forteller Andersen at han har store problemer med å finne seg en ny bolig for erstatningsbeløpet. Det siste året har han tapt budrunde etter budrunde, og han har for lengst gitt opp å finne seg et nytt hus i Hammerfest.

- Det er umulig å finne et hus til 1,4 millioner kroner i Hammerfest, jeg taper alle budrundene. Jeg har også vært på med på flere budrunder andre steder i Finnmark og Troms hvor det er billigere, men til og med på bygda er boligprisene for høye. Jeg er for gammel til å ta opp nytt huslån, og det er ikke aktuelt å drukne seg i gjeld. Dessuten vil jeg jo trives der jeg skal bo, og ikke flytte så langt vekk fra alt og alle, sier pensjonisten.

Flytter ut i bobilen

Innen 1. juni må Andersen være ute av huset, og siden han ikke har funnet seg en ny bolig, planlegger han nå å flytte ut i bobilen sin.

- Men det jo en midlertidig løsning. Jeg har blitt satt i en kinkig situasjon, og dette har vært en lang prosess som har tatt mye tid og energi. Det har vært en stor påkjenning å ha dette hengende over seg i så mange år, og det er leit at jeg nå ikke klarer å finne meg et nytt hus. Heldigvis er jeg oppegående, og jeg skal nok klare meg fint, sier han til Dagbladet.

VIL IKKE FLYTTE: Harry Andersen skulle gjerne beholdt i huset sitt i mange år til, men så ikke noe annet valg enn å selge det til Statens vegvesen. Nå sliter han med å finne seg ny bolig. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen 
VIL IKKE FLYTTE: Harry Andersen skulle gjerne beholdt i huset sitt i mange år til, men så ikke noe annet valg enn å selge det til Statens vegvesen. Nå sliter han med å finne seg ny bolig. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen  Vis mer

Rettssak

Lokalavisa Hammerfestingen har skrevet en rekke saker om huseierne i Hammerfest som berøres av det planlagte veiprosjektet. Flere mener de har fått for lite i erstatning, og i september møtes Statens vegvesen og misfornøyde huseiere i Hammerfest tingrett.

Selv valgte Andersen å ikke ta saken sin til retten.

- Hadde jeg vært yngre, hadde jeg kanskje ikke gitt meg så lett på erstatningen. Men jeg tok ikke sjansen på å tape saken i retten og bli sittende igjen med saksomkostningene. Det hadde rammet økonomien min kraftig, og jeg ville hatt enda mindre å kjøpe nytt hus for, forklarer han.

Statens vegvesen har tidligere opplyst til Hammerfestingen at boligene som ble kjøpt opp som følge av veiplanene, ble erstattet etter markedsverdi.

- Markedsverdien blir bestemt etter felles takst utarbeidet av megler og takstmann. Vegvesenet har ikke anledning til å tilby noen annen pris enn det som fagfolkene i samarbeid har kommet fram til, uttalte Gjermund Urset hos Statens vegvesen til avisa i fjor sommer.

- Ikke tvunget ut

I onsdagens utgave av Hammerfestingen, påpeker Statens vegvesen at de ikke har tvunget Andersen ut av huset.

- Han er dessverre i en uheldig situasjon, men for oss er det vanskelig å forstå hva han er ute etter. Han valgte å selge huset til oss til den prisen fagfolk hadde funnet var riktig. Hvis han var misfornøyd, kunne han latt være å selge, sier Tom Eirik Malin, grunnerverver på eiendomsseksjonen i Statens vegvesen, til Dagbladet.

Malin forteller at når et område skal reguleres til riksvei, så har Vegvesenet laget regler for å hjelpe huseier ut av en vanskelig situasjon. Huseier kan kreve at staten kjøper huset til markedsverdi.

- Når det gjelder utflytting, kan vi helt sikkert skyve litt på den datoen for å hjelpe ham. Det lar seg sikkert gjøre, sier Malin til lokalavisa.

Andersen mener det hjelper lite.

- Det er fint at de tilbyr det, men jeg vet jo ikke hvor lenge det er snakk om, og boligprisene fortsetter bare å stige, så jeg lurer bare meg selv om jeg blir værende. Den beste løsningen blir nok å flytte inn i bobilen i sommer, så får vi se hva som skjer videre, avslutter Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer