INGEN SVENSEKTUR I PÅSKEN 1. april, på skjærtorsdag, vil ansatte i handelsnæringen i Sverige tas ut i streik. Det betyr at nordmenn på svenskehandel i påsken kan komme til stengte forteninger. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
INGEN SVENSEKTUR I PÅSKEN 1. april, på skjærtorsdag, vil ansatte i handelsnæringen i Sverige tas ut i streik. Det betyr at nordmenn på svenskehandel i påsken kan komme til stengte forteninger. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Harryturen må avlyses

Årets viktigste Sverige-tur rammes av streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hver påske strømmer nordmenn til svenskegrensa for å fylle opp bil og bagasjerom med billig kjøtt, alkohol og sigaretter.  

I år er det imidlertid et skår i gleden:  

På årets viktigste handledag, skjærtorsdag, vil mange av butikkene nordmenn valfarter til være stengt.    

Streik i handels-Sverige vil ramme påskehandelen. 

5200 i streikI dag har LO-forbundet Handelsanställdas förbund varslet at det blir streik fra 1. april:  

Steikevarslet omfatter om lag 5200 ansatte på om lag 80 arbeidsplasser.

De berørte butikkene er ifølge Aftonbladets liste Maximat Svinesund i Strömstad og kjedebutikker som Ica, Ikea, Hemköp, Åhlens, Willys, H&M, Kapp-Ahl, og Lindex. 

BlokkertForhandlingene mellom Handelsanställdas förbund og arbeidsgiverorganisasjonen Svensk Handel stanset opp på lørdag.

- Sitasjonen er så blokkert at vi ser ikke noe annet alternativ, sier Lars- Anders Häggström, forbundsleder i Handel.

Han er irritert på Svensk Näringsliv, som han mener setter en stopper for hele forhandlingsprosessen:

- Svensk næringsliv blokkerer hele den frie forhandlingsretten, sier Häggström på en pressekonferanse, melder Expressen.

Om lag tre millioner lønnstakere skal få ny kollektivavtale i år. For to millioner av dem går avtalen ut 31. mars, men det er bare to svenske forbund som så langt har fått i stand ny avtale, det er Unionen og Sveriges Ingenjörer. 

Slipper unnaSelv om det rasles i streikesablene, er det noen som slipper unna:

En av disse er Nordby shoppingcenter ved Svinesund. De slipper unna den svenske handelsstreiken, i alle fall i første omgang, melder NTB.

Ledelsen ved kjøpesenteret fikk i dag beskjed om at deres ansatte ikke var omfattet av streikevarselet.— En streik hos oss ville vært en katastrofe. Vi lever av hver omsatte krone, og dette ville ført til tap på mange millioner, sier den norske senterlederen Ståle Løvheim til NTB. — Om butikkene i Strømstad eller andre steder ved grensa blir rammet, det vet jeg ikke, sier Løvstad. Han tror på ingen måte Handels har skånet butikkene som lever av grensehandel, men at det er tilfeldig hvem som blir tatt ut i streik. — Personlig syns jeg uansett det er en trist aksjonsform som rammer både tredje og fjerde person, ikke bare de to partene konflikten egentlig gjelder, sier han.

STREIK: I dag ble det varslet streik i handels-Sverige. Det går utover årets harrytur. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
STREIK: I dag ble det varslet streik i handels-Sverige. Det går utover årets harrytur. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer