«Hårsbredd fra borgerkrig»

BEOGRAD (Dagbladet): Slobos partifeller forsøkte å innbille livvaktene og et titall politifolk inne i villaen at politistyrkene utenfor var kriminelle ute etter en belønning på fem millioner dollar fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og de forsøkte å spille hæren ut mot politiet for å utløse en borgerkrig.

- Vi var en hårsbredd unna, sier politimannen Milosav Vasic (48) til Dagbladet.

I to netter var han med i politistyrken som omringet villaen der Milosevic hadde forskanset seg med familien og nærmere 50 tungt væpnede livvakter.

- To av politimennene gikk på bløffen og deserterte. Men de var utenfor bygningen et øyeblikk og forsto da at det virkelig var hundretalls politikolleger som var mobilisert, forteller Vasic til Dagbladet.

Fulle

- At hæren hadde blitt beordret av generalstaben til å beskytte eiendommen, mens politiet var mobilisert for å arrestere Milosevic, representerte en stor fare, sammen med de fulle og trøtte, men fanatiske livvaktene, som ikke ville nølt med å utløse et blodbad.

Fra politifolkene inne i huset fikk Vasic og hans kolleger rapport om at Slobo tordnet at han hadde 25 kuler til pistolen sin.

- 20 av dem ville han bruke mot politifolkene når de stormet bygningen, de fem siste ville han spare til kona, dattera og seg selv, truet han.

Reaksjonene fra Milosevic-familiens medlemmer svinget fra tilsynelatende ro til hysteri.

Unngå vold

Vasic sier at ordren var at Milosevic skulle arresteres. Aksjonen skulle ikke mislykkes.

- Vi skulle gjøre alt for å unngå voldsbruk. Denne ordren var spesielt streng den første natta, fordi vi ikke ville risikere å skape en martyr av Milosevic. Han skulle tas levende. Men etter hvert som forhandlingene trakk ut, risikerte vi at det ble skapt tvil om politiet mestret oppgaven. Derfor forberedte vi oss på alle eventualiteter. Spesialpolitiet var utstyrt med tåregass- og sjokkgranater.

Siste frist for Milosevic til å overgi seg ble satt til klokka 03.15 i går natt. Fristen ble forlenget til klokka 05.00 på grunn av forhandlingene som pågikk. Klokka 04.30 i går morges overga eksdiktatoren seg til politiet.

SPENT: Milosav Vasic, leder for det uavhengige politiforbundet, var med i den politistyrken som omringet Milosevic i villaen i to døgn før han ble arrestert.