Corona

Harstad strammer inn: - Smitte fra Viken

Over 800 personer i karantene, etter at det i Harstad er oppdaget corona-smitte fra Viken.

Klokken 12:00 holder Harstad kommune pressekonferanse om coronasituasjonen i kommunen. I går kom nyheten om at 800 innbyggere må settes i karantene etter et smitteutbrudd på et treningssenter. Nå strammer kommunen inn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt218 -3
døde 711 +2
påvist smittet 143 000 000+552.3K
døde 3 040 000 +12.1K
Se mer

Klokka 12.30 holdt Harstad kommune møte om smittesituasjonen. 800 personer er satt i karantene etter smittespredning på treningssenteret Family Sports Club på Seljestad i Harstad.

Søndag morgen sa ordfører Kari-Anne Opsal at kommunen setter den store kriseledelsen.

- Totalt er 12 bekreftet smittet per nå, og smitten er sporet til Viken, innleder Opsal, uten å ønske å opplyse hvilken kommune i Viken det er snakk om.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han svarte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

Engelsk mutant

Harstad har allerede vært i kontakt med FHI, og fått beskjed om å håndtere situasjonen som om det er snakk om den svært smittsomme britiske varianten av coronaviruset.

- Vi sendte i går ut 813 meldinger der vi ba folk ta kontakt for å få testet seg, og å gå i karantene. Vi jobber på spreng for å utvide testkapasiteten og spore smitten, sier ordføreren.

Det jobbes med å få kontakt med alle som har besøkt treningssenteret i det aktuelle tidsrommet. Ordføreren betegner situasjonen som alvorlig, og sier de nå iverksetter tiltak.

Flere tiltak

Kommuneoverlege Jonas Holte orienterer om tiltakene som nå innføres.

- Ting skjedde fort på lørdag, og vi har derfor laget en kommunal forskrift med mål om å redusere kontakten. Vi har nå forskrift om at man har maksimalt lov å ha fem gjester, og det kan maksimalt være ti personer til stede samtidig på private og offentlige innendørsarrangementer. Vi har også strammet inn på regler for arrangement, sier Holte.

Tiltakene som nå innføres og gjelder fram til 8. mars gjelder også på en rekke andre områder. Kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter innendørs stenges, men det gjøres unntak for toppidrett og organiserte aktiviteter for barn og unge under 20 år.

Alkoholservering er fortsatt tillatt, men kontaktopplysninger til gjester skal registreres. Det blir også påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og munnbind skal brukes når én meters avstand ikke kan holdes på offentlig sted.

- Vi er i en uoversiktlig fase av utbruddet. Det er flere smittede vi ikke skjønner hvordan har blitt smittet, utover at de hadde vært på treningssenteret, sier Holte.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tester flere hundre

Omkring 30 personer ble testet i Harstad lørdag. Det ventes fortsatt på svar fra flere av fredagens prøver.

- De neste dagene vil omkring 600 personer bli testet, sier Opsal.

Allerede er både en barnehage, sykehuset, universitetet og flere sykehjem berørt. Kommunedirektør Hugo Hansen sier at situasjonen berører hele kommunen og samfunnet.

- På Bergsodden sykehjem er den berørte avdelinga stengt av. Pasienter i karantene er isolert på rommene sine, og det følges et strengt smittevernregime, sier Hansen.

Ordføreren legger til at de klarte å mobilisere og slå ned utbruddet de hadde forrige gang. Det har hun også stor tro på denne gangen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer