Hårstrå kan felle terrortiltalt

Et hårstrå skal være blant politiets bevis mot terrortiltalte Mirsad Bektasevic (18) fra Kungälv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

.

Les også: - De hjernevasket min sønn

SARAJEVO (Dagbladet.no): I går ble det klart at aktoratet trenger seks dager for å legge frem sine bevis, når saken mot den svenske tenåringen starter 20. juli.

Det kom frem under det forberedende rettsmøtet i den statlige domstolen i Bosnia i går. Fordi rettsaken har forgreninger til flere europeiske land der etterforskningen fremdeles pågår, ble rettsmøtet holdt for lukkede dører.

Blant bosnisk politis bevis mot tenåringen er:

 • Sprengstoff og våpen funnet i leiligheten der Mirsad Bektasevic og dansfødte Cesur Abdulkadir ble arrestert i fjor.
 • En video funnet i leiligheten. På et lydsport på videoen leser to menn maskert med finlandshetter opp det som høres ut som en advarsel om en forestående terroraksjon.

  «Allah er størst. Her forbereder brødrene seg på et angrep,» sier en stemme på Sony Hi8-kasetten, og fortsetter: «Vi er her, vi planlegger og er klare. Disse våpnene skal brukes mot Europa, mot de som har styrker i Irak og Afghanistan.»

 • Stemmeeksperter ved britiske Scotland Yard mener stemmen som leser opp advarselen med stor sannsynlighet tilhører Bektasevic.
 • Videoen skal være innspilt med et kamera som Mirsad Bektasevic har lånt fra sin tante.
 • Håranalyser gjort av amerikanske FBI skal knytte et hårstrå fra 18-åringen til en finlandshette, som også ble funnet i leiligheten.

  Aktoratet vil også bruke mye tid på omfattende utskrifter av 18-åringens telefonlogger og materiale beslaglagt på hans PC i Kungälv. På Mirsad Bektasevics mobiltelefon ble det funnet telefonnumre til en rekke mistenkte jihadister i andre europeiske land.


  Nekter straffskyld
  Bektasevic nekter straffskyld for tiltalepunket om forberedelse av terror, men erkjenner våpeninnehav, sier hans bosniske advokat Idriz Kamenica.

  - Han erkjenner ulovlig våpeninnehav. Men han har ikke planlagt å bruke dem til det han er siktet for, sier forsvareren til Dagbladet.no.

  I politiavhør har Bektasevic forklart at han bare fulgte instrukser fra en ukjent person. Disse instruksjonene førte ham først til en pakke med et våpen på en lekeplass, og deretter til to pakker med sprengstoff i et skogsområde.

  Også Abdulkadir og en bosnisk statsborger, som begge er tiltalt for forberedelse til terror, nekter straffskyld etter tiltalen. To bosniske menn som er tiltalt for ulovlig våpeninnehav i forbindelse med saken, har erkjent straffskyld etter tiltalen.

  Mirsad Bektasevic var selv tilstede under det timelange rettmøtet. Umiddelbart etter rettsmøtet ble han kjørt tilbake til sentralfengselet i Sarajevo, får Dagbladet.no opplyst ved domstolen.


  Nervøs
  Sveriges ambassaderåd Monika Jagerman i Sarajevo har jevnlig kontakt med den svenske statsborgeren, og var også tilstede under rettsmøtet i går.

  - Sist jeg snakket med ham så han ut til å ha det bra og han sa at han hadde det bra. I dag sa advokaten at han så nervøs ut for første gang, sa hun til Göteborgs-Posten etter rettsmøtet.

  18-åringen risikerer inntil 15 års fengsel, dersom han blir funnet skyldig etter tiltalepunktene. Etter gårsdagens forberedende rettsmøte var det klart at rettsaken starter 20. juli og etter planen skal avsluttes 17. august.

Hårstrå kan felle terrortiltalt
NEKTER STRAFFSKYLD: Her i Bosnias statlige domstol fikk Mirsad Bektasevic (18) i går vite at aktoratet trenger seks dager for å legge frem bevisene mot ham. Bektasevics advokat sier at tenåringen erkjenner våpeninnehav, men nekter for å ha planlagt terrorhandlinger.