Hårstrå løste gåten

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ett enkelt hårstrå. Det var alt som skulle til for å oppklare de brutale barnedrapene i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene kunne blitt en uløst gåte dersom ikke 20 år gamle Jan Helge Andersen hadde mistet et hår akkurat på den kvadratmeteren med skogsbunn som Kripos-etterforskerne tok med seg til fingransking i laboratoriet. Først da Jan Helge Andersen trakk med seg sin bestekamerat Viggo Kristiansen (21), kunne etterforskerne nyttiggjøre seg den delvise DNA-profilen som ble funnet i organisk materiale på jentene. Dette DNA-materialet hadde vært verdiløst uten å ha noen å sammenlikne det mot.

Ingen direkte bevis

Da politiførstebetjent Gøran Dyvesveen i Kripos mandag redegjorde for politiets tekniske funn, ble det klart at politiet ikke har noe teknisk bevis mot Viggo Kristiansen som nagler ham til voldtektene og drapene.

Derimot har spanske DNA-eksperter undersøkt biologisk materiale som «kan stamme fra Viggo Kristiansen» eller som «ikke kan utelukkes å stamme fra Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen».

Dette betyr at DNA-resultatene ville hatt begrenset verdi dersom de ikke hadde inngått i påtalemyndighetens rekke med indisier som taler til Kristiansens disfavør.

De øvrige sentrale punktene er Jan Helge Andersens forklaring om kameratens medvirkning, samt Kristiansens manglende alibi for drapstidspunktet.

Ikke tro på oppklaring

Dagbladet vet at etterforskerne i en periode slet tungt med motiveringen.

I ukene før DNA-funnet på Andersens hår, var det få optimister blant etterforskerne.

Førstebetjent Dyvesveen informerte i retten om at det ikke ble funnet noen fellende tekniske bevis på åstedet.

Fant bæreposen

Det ble ikke funnet så mye som et fingeravtrykk som ikke kunne relateres til personer som åpenbart ikke hadde noe med barnedrapene å gjøre.

Dyvesveen fortalte at jentenes bærepose var blitt funnet i en søppelkasse ved Svarttjønn, ikke langt fra de tiltaltes hjem på Eg. Dagbladet vet at det først etter flere uker ble konstatert at det var spor på posen som kunne knyttes direkte til drapsofrene.

Ifølge den tiltalte Jan Helge Andersen passerte både han og Kristiansen Svarttjønn-området på vei ut av Baneheia etter drapene.