Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hårstrået kunne kostet lille Amanda tre tær

Kirurgene måtte gripe inn for å fjerne håret.

HÅRSTRÅ: Bildet nede til venstre viser såret det medførte. Mor Tonje Langeland er glad det hele endte godt for dattera. Foto: Privat
HÅRSTRÅ: Bildet nede til venstre viser såret det medførte. Mor Tonje Langeland er glad det hele endte godt for dattera. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På søndag måtte Tonje Langeland (25) og samboeren Tor Arild Strand ta med dattera Amanda (14 uker) til legevakta. Etter et inngrep der ble de sendt rett på akuttmottaket.

Selv om spedbarnet ikke hadde noen tydelige skader, hadde foreldrene oppdaget at hun var urolig. Da Langeland tok en titt på den ene foten til dattera, forsto mor Langeland at hun hadde smerter, skriver Fædrelandsvennen i dag.

Det er hun glad for at hun gjorde i dag.

Hårstrå Langeland forteller til Dagbladet at hun kikket nøye på foten til veslejenta og at hun så et hårstrå. Hårstrået hadde tvinnet seg rundt datteras tre mellomste tær.

- Jeg så hårstrået og at det hadde gnagd seg ganske dypt. Jeg har sett et liknende tilfelle fra USA og tenkte med en gang at jeg ikke skulle forsøke å gjøre noe med dette selv, forteller Langeland til Dagbladet.

Legene både på legevakta og på akuttmottaket ble bekymret da de så Amandas tær og fryktet for sirkulasjonen til tærne. Kirurgene måtte ta seg av fjerningen av håret.

- De måtte inn med skalpell og forsikre seg om at alt håret ble fjernet, forteller hun.

Da håret ble fjernet, åpenbarte deg seg et stygt sår under hårstrået. Det var også hevelse i tærne.

- I dag er tærne hennes mye bedre. Blodsirkulasjonen er kommet igang og hevelsen har gått ned, sier Langeland.

Hun delte også et innlegg på sin Facebook-side for å advare andre foreldre om hvor mye et hårstrå kan skade. Innlegget har i skrivende stund fått like under 2000 delinger.

Sjeldent fenomen Leder ved barneseksjonen på Sørlandet sykehus Kristiansand, Ole Bjørn Kittang, sier til Fædrelandsvennen at fenomenet kalles «hair tourniquet», og at han bare har opplevd det en gang tidligere i løpet av sine 20 år som barnelege.

- I verste fall kan det sperre av blodforsyningen, og dersom det da ikke kommer blod ut i tåa, kan den bli ødelagt. Men det er nok mer vanlig at det går bra, sier overlegen til avisa.

Det ser det også til å gjøre for lille Amanda. Familien var på ny kontroll i går. Der ble det funnet litt hår, men legene tror de har fått fjernet alt.

- Jeg himla litt med øynene da jeg så den andre saken fra USA, men ikke lenge etterpå skjedde det med oss. Vi lever i en verden der vi tror ting ikke skjer med oss, men dette viser skaden bare et lite hårstrå kan gjøre, forteller mora.

Hun er ikke sikker på hvor lenge hårstrået hadde vært tvinnet rundt datteras tær, eller hvordan det havnet der. Hun konstaterer imidlertid at det skapte et alvorlig sår.

- Det kan havne der av mange grunner, og kan ha havnet der fra en sokk eller et teppe. Håret ble strammere og strammere og foten ble irritert. Jeg hadde ikke trodd det kunne skje med et hårstrå, men vi er veldig glade for at det ser ut til å ha gått bra, sier hun.

Et aldri så lite hårstrå..Nylig leste jeg et innlegg om en baby som hadde fått surret rundt et hår rundt den ene tåa...

Posted by Tonje Langeland on Sunday, February 14, 2016