Harvard-forskere tar til orde for at Pluto er en planet likevel

Vil ha dvergplaneten tilbake i det gode selskap.

DVERG ELLER IKKE: Et av argumentene som ble brukt under Harvard-Smithsonian-debatten var at en dverghamster fortsatt er en hamster og at det samme burde gjelde for dvergplaneter, som Pluto. Foto: AP / NASA / NTB Scanpix
DVERG ELLER IKKE: Et av argumentene som ble brukt under Harvard-Smithsonian-debatten var at en dverghamster fortsatt er en hamster og at det samme burde gjelde for dvergplaneter, som Pluto. Foto: AP / NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pluto var solsystemets niende planet, men i 2006 fikk den nedgradert sin status av Den internasjonale atstronomiske union (IAU) til én av mange små objekter nå kjent som dvergplaneter - massive nok til at tyngdekraften har formet de runde - men for små til å være «vanlige» planeter.Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) er et av verdens viktigste astrofysiske institutter, og da de nylig utførte en paneldebatt med avstemning, var konklusjonen klar: Pluto burde igjen få status som en planet.

Stemte på annen definisjon Om det blir endring av lærebøkene i naturfag på grunnskolen ennå, er vel usannsynlig, men det betyr litt for Pluto-entusiaster at det anerkjente instituttet og noen av deres fremste forskere tar til orde for at Pluto igjen skal få en plass i den ekslusive planetklubben.

Forskningshistoriker Dr. Owen Gingerich ledet i sin tid IAUs komitee som skulle definere planeter, og snakket Pluto sin sak fra et historisk synspunkt.

Dr. Gareth Williams forsvarte IAUs definisjon som utelukket Pluto fra det gode selskap, mens Harvards engne Dr. Dimitar Sasselov argumenterte for at Pluto burde defineres som en planet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer