Harvard-studentene ville ha Frp-svar fra Jens

Jens Stoltenberg holdt foredrag på eliteuniversitetet.

SVARTE: Statsminister Jens Stoltenberg møtte studenter som ville lære om norsk økonomi. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
SVARTE: Statsminister Jens Stoltenberg møtte studenter som ville lære om norsk økonomi. Foto: Johannes Worsøe Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOSTON (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg dro i natt norsk tid til det prestisjetunge og verdensberømte universitetet Harvard ved Boston for å holde foredrag om hvordan Norge hadde unngått «oljeforbannelsen» og sørget for ikke å bruke for mye penger i den norske økonomien.

Sosialøkonomen Stoltenberg fortalte med innlevelse og humor om hvordan Norge er blant de få landene i verden med svære naturressurser som har klart å oppnå god økonomisk vekst, og hvordan Norge er unikt i verdenshistorien ved å klare å oppnå både likhet og enorm rikdom.

Han mener forklaringen kloke politiske beslutninger og at Norge ikke har brukt for mye penger for raskt.

Studentene lot seg sjarmere av Stoltenberg, og mange var interessert i den norske suksesshistorien. Men flere hadde også fått med seg at Fremskrittspartiet nå kan komme i regjering.

- Ekstremt viktig skille I internasjonal presse har Frp fått krass omtale etter valget, og  studenter fra flere steder i verden nølte ikke med å karakterisere partiet både som «rasistisk», «et antiinnvandringsparti» og «et høyrepopulistisk parti» da de stilte spørsmål til statsministeren. Mange var opptatt av hvordan Frp's politikk kan påvirke norsk politikk og økonomi.

Stoltenberg kommenterte ikke beskrivelsene av Frp, men forklarte hvordan det nå er fire svært forskjellige partier som nå planlegger å danne regjering. Og hvordan han er uenig med Frp i deres økonomiske politikk fordi han mener den vil føre til en overoppheting av økonomien.

- Norge er i den unike situasjonen at det går an både å være for økte utgifter og samtidig være for reduserte skatter. Det er Fremskrittspartiet, forklarte Stoltenberg.

- Når du ser på responsen fra internasjonale, oppegående studenter her, er du bekymret for at det kan skade Norges anseelse internasjonalt dersom Frp kommer i regjering?

I USA: Stoltenberg har vært de siste par dagene i New York under åpningen av FNs generalforsamling. Seint i går kveld norsk tid fløy han til Boston for å holde foredrag på Harvard. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
I USA: Stoltenberg har vært de siste par dagene i New York under åpningen av FNs generalforsamling. Seint i går kveld norsk tid fløy han til Boston for å holde foredrag på Harvard. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg respekterer at velgerne nå har stemt på de fire partiene som skal danne regjering. Det er ekstremt viktig å skille spørsmålet om 22. juli, som noen har forsøkt å blande inn i dette, fra Fremskrittspartiet. Det er helt urimelig å koble de to tingene med hverandre. Samtidig er det slik at Frp står for standpunkter jeg er uenig i i forhold til innvandring og et mangfoldig Norge. Men det er et ærlig og redelig politisk uenighet, som vi må fortsette å diskutere uten å skape fordommer mot hverandre, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Ferdig med valgkampen Statsministeren avviser samtidig å kommentere dramaet rundt regjeringssonderingene til de borgerlige partiene

- Er det vi nå ser, begynnelsen på det kaoset du advarte mot i valgkampen?

- Jeg er ferdig med valgkampen. Nå vil jeg avvente hva de blir enige om før jeg kommer med mine vurderinger. Jeg har hele tida sagt at jeg forventer at de blir enige, selv om nøyaktig hva slags regjering vi får, er uklart, sier Stoltenberg.

Han har selv sittet i regjeringsforhandlinger og kjenner godt til nervene som oppstår når ulike partier skal bli enige.

- Alle forhandlinger er krevende fordi det er ulike synspunkter som skal forenes. Regjeringsforhandlinger er spesielt vanskelig fordi det er mange saker som skal avklares, sier Stoltenberg, men understreker samtidig at han ikke har tenkt å bli en kommentator eller komme med råd i de pågående forhandlingene.

TAXI-SPØRSMÅL: Det første presidenten for Harvard-universitetet, Drew Faust, lurte på da hun møtte den norske statsministeren, var den berømte rollen hans som taxisjåfør i en valgkampvideo. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet.
TAXI-SPØRSMÅL: Det første presidenten for Harvard-universitetet, Drew Faust, lurte på da hun møtte den norske statsministeren, var den berømte rollen hans som taxisjåfør i en valgkampvideo. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet. Vis mer