Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harvard-universitetet saksøkt for svindel

Amerikanske myndigheter har saksøkt en professor og flere tidligere ansatte ved det prestisjetunge Harvard-universitetet. 360 millioner kroner skal være underslått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 millioner kroner skal være underslått i forbindelse med et bistandsprosjekt i Russland.

Økonomiprofessor Andrei Shleifer og lederen for bistandsprosjektet, Jonathan Hay, anklages for svindel og underslag. Deres koner er også saksøkt.

Det sivile søksmålet er reist av det amerikanske justisdepartementet.

Egne interesser

De fire ble ble hyret av amerikanske myndigheter for å fungere som rådgivere for den russiske regjering i årene 1992 til 1997. Men i steden for å gi råd brukte de innsideinformasjon, innflytelsen de ble gitt og amerikanske skattebetaleres penger til å fremme egne interesser.

De saksøkte hadde også forbud mot selv å investere i Russland, men brøt dette og opprettet egne finansierings- og eiendomsselskaper.

Ledelsen ved Harvard-universitetet avviser anklagene om at prosjektet ble vanstyrt. De brøt med Hay straks anklagene mot ham ble framsatt i 1997.