KRAFTIG: Det er ventet at «Harvey» vil nå hastigheter på over 209 kilometer i timen. Her treffer den Rockport i Texas. Ordfører i byen kommer med en klar oppfordring: - Skriv navn og personnummer på armen for å hjelpe redningsmannskaper om de finner døde. Video: CNN Vis mer

«Harvey» har truffet Texas - frykter massive ødeleggelser: Kan komme opptil 890 mm (!) regn

Sist gang en orkan med samme styrke traff USA, het den «Katrina» og krevde 1833 menneskeliv. Nå har imidlertid «Harvey» blitt nedgradert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Texas har det siste døgnet forberedt seg på at orkanen «Harvey» skulle treffe land. I 5-tida natt til lørdag skjedde nettopp det, da orkanen nådde land ved Port Aransas ved kysten av Texas, ifølge Associated Press.

ORKAN: Reporteren Brandon Walker gikk ut under orkanen Harvey for å rapportere om situasjonen, se hvordan han slet i ekstremværet. Video: CNN Vis mer

Den traff land som en kategori 4-orkan - det nest høyeste nivået. Meteorologene kalte den livstruende. Men da den beveget seg innover i landet ble den nedjustert til en kategori 3-orkan, og deretter en kategori 2-storm. Like etter klokka 12 i dag ble den igjen nedjustert til en kategori 1-storm.

USAs president Donald Trump har, på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott, allerede erklært at stormen er en katastrofe. Det utløser støtte til redningsarbeidet.

Etter at den traff land med vindkast opp mot 60 meter per sekund noen mil nordøst for Corpus Christi natt til lørdag, ble den igjen nedgradert til kategori 3.

Millioner av beboere sør i Texas har allerede fått kjenne på stormen, som så langt har dratt med seg trær, strøm-master og skilt, ifølge CNN. Situasjonen er likevel langt fra avklart.

Ber folk skrive navn og nummer

Det er allerede målt vindkast med en hastighet på opp mot 209 kilometer i timen, men ifølge borgermester i Houston, Sylvester Turner, er dette bare begynnelsen.

- Folk må være klar over at dette ikke er snakk om noen en- eller to-dagshendelse, sier han ifølge CNN.

Det er ventet at stormen vil herje med Texas fram til midten av neste uke, skriver kanalen.

Hvis meteorologenes beregninger stemmer, kommer «Harvey» til å bli den kraftigste orkanen som rammer USA på tolv år.

Da het orkanen «Katrina», som forårsaket katastrofale ødelegger særlig i og rundt New Orleans. 1833 menneskeliv gikk tapt som følge av orkanens herjinger.

SKREMMENDE: I Texas ser de nå starten på den voldsomme orkanen som er på vei. Video: NTB Scanpix Vis mer

Byen Rockport i Texas var et av de første stedene som ble rammet da orkanen traff grytidlig i dag, norsk tid. Ordfører i byen, Patrick Rios, kommer med en klar oppfordring:

- Skriv navn og personnummer på armen for å hjelpe redningsmannskaper om de finner døde, sier han ifølge CNN.

Treffer land lørdag

«Harvey» ble rundt 21.10 fredag kveld karakterisert som en orkan i kategori tre. Dette ble altså oppjustert i natt.

Til tross for at orkanen allerede har nådd land, er det langt fra over. Det er ikke ventet at det skal sette ordentlig i gang før tidlig lørdag morgen lokal tid, rundt klokka 14.00 norsk tid. Da er den ventet å treffe land i området rundt Corpus Christi i Texas, ifølge CNN.

Det vil si at stormsystemet drar med seg vindkast som har en hastighet på mellom 50 til 58 meter i sekundet, altså 178 til 209 kilometer i timen.

889 millimeter nedbør

RUSTER OPP: En voldsom orkan er på vei mot Texas, USA. Her er video av en forsmak i Corpus Christi. Video: CNN Vis mer

Amerikanske National Weather Service anslår at orkanen kommer til å oppholde seg i Texas i flere dager. Etter at den når Corpus Christi lørdag, vil den gå nordover - innover i landet - en tid, før den beveger seg østover.

I løpet av søndagen vil orkanen bli svakere. Stormsystemet kommer imidlertid til å ligge over forholdsvis kystnære strøk i Texas i mange dager framover.

Orkanen bringer ikke bare med seg svært kraftig vind og vindkast, men også enorme nedbørsmengder. New York Times skriver at det kan komme så mye som 35 tommer med nedbør - altså hele 889 millimeter.

Mange evakueres

Deler av Corpus Christi, Texas-byen med rundt 325 000 innbyggere, har evakuert eller skal evakueres. Flere mindre byer rundt Corpus Christi blir tvangsevakuert.

Til sammen er det snakk om tusenvis som har eller skal evakueres, skriver The Independent.

Myndighetene i Texas anmoder kraftig at personer som bor i særskilt utsatte områder, hører på oppfordringene om å evakuere. Kom dere vekk mens dere kan, er meldinga fra guvernørens kontor, ifølge NBC News.

- Mange tar lett på denne stormen, og tenker at den ikke kommer til å utgjøre noen fare for dem. Vær så snill, følg advarslene og evakuere så raskt som mulig, sier guvernør Greg Abbott til NBC-filialen KPRC.

Seint fredag kveld gikk guvernør Abbott ut og sa at orkanen kom til å bli en «stor katastrofe» og ba om føderale midler for å håndtere situasjonen.

- Kan faktisk ikke dra

SKALKER LUKENE: I den lille texanske byen Galveston forberedte butikkeiere seg på orkanen slik. Foto: AP Photo
SKALKER LUKENE: I den lille texanske byen Galveston forberedte butikkeiere seg på orkanen slik. Foto: AP Photo Vis mer

Én av dem i Corpus Christi som vil trosse stormen - og myndighetenes advarsler - er 60 år gamle Gina McGinnis.

- Jeg er klar. Jeg skal sørge for at andre også er klare, sier hun til NBC News.

Aaron Castro (28) skal også bli igjen. Det skal også mange andre, ifølge han.

- Noen kan faktisk ikke dra. De har ikke penger nok til å reise, sier han.

Trump følger med

USAs president Donald Trump følger nøye med på orkanens utvikling, ifølge rådgivere i Det hvite hus, melder CNN.

De bemerker at situasjonen potensielt kan bli en enorm prøve for Trump.

Orkanen kommer nemlig på et tidspunkt hvor to nøkkelstillinger i administrasjonen ikke er fylt, i likhet med mange andre stillinger Trump etter over et halvt år ikke har besatt.

Etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), en etat som blant annet sender ut advarsler om ekstremvær, har ennå ikke fått en sjef.

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet er for øyeblikket også uten en leder, etter at John F. Kelly ble ansatt som Trumps stabssjef for et par uker siden.

FEMA, Federal Emergency Management Agency, byrået som skal koordinere myndighetenes innsats etter katastrofer, er underlagt sikkerhetsdepartementet.

Det samme er USAs kystvakt.

President Trump er imidlertid ikke bekymret for at sikkerhetsdepartementet per nå står uten en utnevnt minister. Det hvite hus rykket ut torsdag og sa at de var sikre på at viseminister Elaine Duke var mer enn kapabel til å håndtere konsekvensene av orkanen «Harvey».