Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hasard med livet til 75 oljearbeidere

Oljerigg drev 100 nautiske mil ut i Nordsjøen. - Tok ikke hensyn til orkanvarsel, mener fagforeningsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Boreriggen «Bredford Dolphin» var natt til onsdag under slep til verft i Gdansk i Polen da slepet røk i den voldsomme stormen utenfor Rogaland. Riggen drev over 100 nautiske mil og lå i ettermiddag «på været» for egen maskin, ifølge NTB.

Ifølge Hovedredningssentralen er det nå ikke fare for sikkerheten til mannskapet. Så snart værforholdene bedrer seg, vil det bli gjort forsøk på å feste ny sleper til riggen. Kystvaktskipet «Tromsø» ligger i nærheten og har lenge fulgt situasjonen.

- Frykter liv kan gå tapt

Selv om situasjonen nå er udramatidk, er Fagforbundet for industri og energi (IE), med 45 000 medlemmer, svært kritisk til at «Bredford Dolphin» i det hele tatt ble tatt under slep under de ekstreme forholdene.

- Det er hasard med menneskeliv. Vi fryktet liv kunne gå tapt, sier forbundsleder Leif Sande.

Han påpeker at vindstyrken var oppe i 80-90 knop på det verste. (Orkan styrke starter på 63 knop). Plattformene i Nordsjøen har ifølge forbundet hatt ekstra beredskap på grunn av varselet om storm og en mulig «hundreårsbølge» (ca. 30 meter høy) .

- Vi har nettopp fått data som viser at den såkalt signifikante bølgehøyden i natt var oppe i 12,1 meter, den tredje høyeste målingen siden 1980, opplyser Ole Johan Faret i Petroleumstilsynet til Dagbladet.no.

IE reagerer også på at det ser ut til å ha vært mange flere ombord enn det som var nødvendig for å håndtere situasjonen. Fagforbundet bruker saken for å underbygge sitt krav om at Arbeidsmiljøloven skal gjelde for alle petroleumsrelaterte aktiviteter på norsk sokkel.

- Lovløst

«Bredford Dolphin» er under singaporsk flagg og er så lenge den er under forflytning verken underlagt norsk sjøfartslovgivning eller regelverk knyttet til aktivitet på sokkelen. Petroleumstilsynet hadde i natt kun som ansvar å sikre at riggen ikke kunne true andre oljeinstallasjoner mens den var i drift.

- Petroleumstilsynet må ha jurisdiksjon og sanksjonsmuligheter overfor slike lovløse tilstander, sier senior HMS-rådgiver Ketil Karlsen i Industri Energi i en pressemelding.

Boreriggen eies av Fred Olsen Energy, og blir operert av et datterselskap i Aberdeen. Finansdirektør Jan Peter Valheim vil ikke kommentere de politiske betraktningene til fagforeningen.

- Riggen er konstruert for å kunne være i rom sjø med slikt vær. Det som skjedde var at slepetauet røk, men om det skyldes været vet jeg ikke, det er noe vi må finne ut, sier han til Dagbladet.no.

Han understreker at «Bredford Dolphin» bare krysset norsk farvann på vei fra Storbritannia til Polen.

- Dette var planlagt lenge, så om været kom uforvarende på dem vet jeg ikke, sier finansdirektøren.

<B>I DRIFT I FULL STORM:</B> Fagforbundet til norske oljearbeidere mer enn antyder at nattas forflytning av «Belford Dolphin» ikke var forsvarlig.