Hasime må ut

PRISTINA (Dagbladet): Kosovoalbanske Fatime Isufi, som sier hun er 95 år, sendes ut av Norge i løpet av mars. I forrige uke fortalte hun og sønnen Shemsi at et utplyndret og okkupert hus sto og ventet i Pristina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har besøkt det fullt beboelige huset og familien som hver måned betaler husleie til Fatimes søster.

4000 kosovoalbanske flyktninger som kom til Norge under krigen i 1999, skal i løpet av de neste månedene sendes ut av Norge. Fatime Isufi må reise tilbake til Kosovo sammen med sønnen Shemsi, hans kone og tre barn. Hver av dem får 15000 kroner fra norske myndigheter i etableringsstøtte.

- Hjemløse

- Forrige mandag fikk vi beskjed av Fatime Isufis søster om at vi må forlate huset 16. mars. Da kommer familien hjem fra Norge, og vi blir hjemløse, forteller Hasime Osmani (41). Hun bor sammen med mann og fem barn i alderen ett til elleve år.

Familien Osmani har bodd i huset i Podujevë-gata i ett år. Hver måned betaler de 150 tyske mark (630 kroner) i husleie til Fatimes søster.

Albansk standard

- Det har bodd flere familier i Isufis hus i løpet av de to åra de har vært borte, forteller naboen Florie Gakolli (26).

Sett utenfra den trange gata, er ikke storfamilien Isufis to sammenbygde hus så mye å se til. Annen etasje i det ene huset er bare halvferdig og uten vinduer. Et høyt gjerde og en port skjuler det som er innenfor.

Når vi blir invitert inn av Hasime Osmani, får vi imidlertid et annet inntrykk. Forholdene er ikke noe å skryte av sett fra et norsk synspunkt, men det er dessverre slik mange kosovo-albanere både bor og har bodd i mange år.

I påvente av at annen etasje ble ferdigbygd, delte Fatimes tre sønner to leiligheter i de to sammenbygde husene før krigen.

Familien Osmani bor trangt i den leiligheten som tilhører Shemsi Isufi. De har ett kombinert sove- og oppholdsrom, kjøkken med vaskemaskin og komfyr og et toalett. Det er innlagt strøm. Tre andre rom i de to sammenbygde husene er etter albansk standard brukbare oppholds- og soverom, men bærer tydelig preg av forfall. Et annet rom har tydeligvis vært under oppussing.

Familien Osmani er lutfattige og får litt økonomisk støtte fra hjelpeorganisasjonen som fredsprisvinner Moder Theresa startet. Huset deres på grensa til Serbia ble brent ned av serberne.

- Hvorfor får flyktninger som har vært i utlandet pengestøtte for å reise hjem? Jeg og min familie får ingenting, sier Hasime Osmani.