Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hasj ikke så farlig som alkohol

Rusforsker Hans Olav Fekjær synes ikke det er farlig at ungdom prøver hasj. Han mener at alkohol er langt farligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hasj fører knapt til dødsfall, mens alkohol dreper flere ganger så mange som alle narkotiske stoffer til sammen, sier Fekjær til NTB.

Fekjær er psykiater og jobber som overlege ved behandlingsklinikken Blå Kors Senter i Oslo.

Han advarer på det sterkeste mot å senke prisen på alkohol.

- Ingen forskere tviler på at billigere alkohol fører til mer vold, flere selvmord og flere dødsfall. Hasjprisen har liten innflytelse på dette. Hasj fører i liten grad til vold. De fleste voldstilfelle er knyttet til alkohol, framholder han.

Fører ikke til sterkere stoffer

Fekjær stiller seg kritisk til den såkalte trappetrinnsteorien. Hasj fører sjelden til sterkere stoffer.

- Over 300.000 nordmenn har brukt hasj en eller annen gang. Det er absolutt usunt og ikke å anbefale, men svært få av disse er blitt sprøytenarkomane, påpeker han.

- Det er flere som går over fra sykkel til motorsykkel enn fra hasj til sprøytenarkomani, sier overlegen med 30 års erfaring fra rusproblematikken.

Etter hans oppfatning er det et høyt forbruk av alkohol som fører til bruk av sterkere stoffer.

Alkohol fører til hasj

- Alle undersøkelser om ungdoms rusmiddelbruk er entydige. Det er ungdom som drikker mye alkohol fra før, som begynner med hasj. Alkohol synes å være rekrutteringsstoffet, og det er gjennom alkoholbruk at en blir hasjbruker, sier Fekjær til NTB.

Han tar også et oppgjør med selve narkotikabegrepet, som etter hans oppfatning er fordummende.

- Det er fordummende fordi narkotika, som egentlig er et rent juridisk begrep, omfatter alt fra khat og hasj til heroin, sier Fekjær.

Han er kritisk til samfunnets forskjellsbehandling av rusmidlene, og mener forskjellsbehandlingen er basert på historie, ikke på hvor farlig stoffet er.

- Det er over 200 stoffer på narkotikalista og de er svært ulike. Det hadde vært et betydelig framskritt med en gradering av stoffenes farlighetsgrad, mener han.

Hasj over disk

Tidligere denne uka offentliggjorde den britiske innenriksministeren at man ikke lenger skal bli arrestert for besittelse av hasj.

- I Storbritannia ble hasj ble flyttet fra faregruppe B til C, men i Norge og Sverige står politikerne hardt på at narkotika er narkotika, uansett hvor farlig det er. Dette er i strid med den alminnelige rettsfølelse. Like farlige stoffer burde vært behandlet likt, og de farligste burde behandles strengest, sier Fekjær.

Han tror ikke det tar mange år før man har salg av hasj over disk i Sør-Europa.

(NTB)

Hele Norges coronakart