Hasjbaronen mistet Thailand-huset, staten tapte tre millioner

Gjermund Cappelen klarte ikke betale fellesutgifter fra cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tiltalen mot Gjermund Cappelen og de sju andre narkotikatiltalte mennene legger statsadvokat Lars Erik Alfheim ned påstand om å inndra verdier på til sammen 54 millioner kroner.

Fra Cappelen ønsker politiet å inndra det som allerede er beslaglagt: over fem millioner kroner, smykker til en verdi av nærmere 1,5 millioner kroner, klokker verdt mer enn to millioner kroner, aksjer, luksusklær- og vesker til nærmere en million, datautstyr og et Munch-maleri.

Men det dekker ikke i nærheten av 54 millioner kroner. Et hus han eide i ferieparadiset Phuket i Thailand kunne vært med å gjøre summen mindre, men nå er den tapt.

Tre millioner tapt Cappelen, som i retten har erkjent befatning med oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, mistenkes for å ha verdier i utlandet og politiet etterforsker dette. Cappelen har gjennom eiendomsselskapet Gecco eid en eiendom i Phuket i Thailand. Huset skal ha blitt forsøk solgt i oktober 2013, få uker før han ble pågrepet, men den russiske kjøperen har ikke gjort opp for seg, får Dagbladet opplyst. Dagbladet vet at politiet har ønsket å fryse inntektene av denne boligen.

Salgssummen var over 20 millioner thailandske bhat, noe som utgjør omtrent 4,5 millioner norske kroner. Cappelen hadde cirka en million i gjeld på huset. Nå er store deler av pengene tapt for staten, ifølge Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

- Tre millioner kroner i forbindelse med Thailand-huset er borte. Dette er tapte penger, noe som er helt hårreisende. De har gått tilbake til byggeren fordi det ikke har blitt betalt fellesutgifter og slikt på huset på lang tid, sier de Vibe til Dagbladet.

Gjermund Cappelen har sittet i varetekt siden 19. desember 2013.

- Staten hadde egentlig sikret pengene, men ikke godt nok tydeligvis. Dette er millioner som jo skulle blitt trukket fra de 54 millionene, sier de Vibe.

Aktor i saken, statsadvokat Lars Erik Alfheim, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

- HÅRREISENDE: Advokat Benedict de Vibe synes det er synd at Thailand-huset til Cappelen gikk tapt og at det ikke kunne gått til inntekt for staten.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- HÅRREISENDE: Advokat Benedict de Vibe synes det er synd at Thailand-huset til Cappelen gikk tapt og at det ikke kunne gått til inntekt for staten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg går ikke inn på bevisføringen i saken, sier han.

Siktet i Sveits Politiet mener betydelige Cappelen-verdier er gjemt unna i utlandet.

- Vi forsøker å sikre mest mulig av det og dette arbeidet pågår fortsatt, sa Alfheim i sitt innledningsforedrag i Asker og Bærum tingrett i går.

Dagbladet har tidligere skrevet at Cappelen er under etterforskning for hvitvasking i Sveits (krever innlogging). Sveitsisk påtalemyndighet bekrefter i dag overfor TV2 at han er siktet for hvitvasking. Den tiltalte hasjbaronen stiller seg uforstående til siktelsen. Han sier han ikke har noe penger, verken i Norge eller utlandet.

- Jeg har ingen verdier, sier han.

I et intervju med pressen i går hevdet han å ha hatt et gedigent overforbruk av penger på mye tøys og tull.

- Jeg har beklageligvis levd veldig godt av disse pengene, sa han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram