Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Hasjbaronens mørke forklaring om Jensen: Korrupsjon, hasj, dyre klokker og oppussing

- Jensen har fått millioner, sa Gjermund Cappelen i retten mandag. 

FORKLARER SEG: Rettsaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen fortsetter med Cappelens forklaring i dag.                       Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: Rettsaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen fortsetter med Cappelens forklaring i dag.                       Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går startet hasjbaron Gjermund Cappelens forklaring i sal 250 i Oslo tingrett. Cappelens og Jensens forklaringer er som natt og dag.

Jensens versjon av forholdet mellom ham og Cappelen er at det tåler dagslys. Et informant- og kildeforhold med noen ekstra dimensjoner.

Cappelens forklaring handler om et bekmørkt forhold mellom ham som storimportør av hasj og en korrupt politimann som mottok 500 kroner per kilo hasj som ble innført. Dette som kompensasjon for varslinger som var til nytte for hans kriminelle virksomhet.

Slik forklarer de seg vidt forskjellig om forholdet dem i mellom og om tiltalen mot dem:

Kontakten
Jensen: - Cappelen var en av Oslo-politiets beste kilder, har Jensen sagt, og videre forklart at politiet har et ordtak om at «de beste er ofte de verste».

Jensen sier at Cappelen var en viktig bidragsyter, og at han har løst et «enormt» antall saker.

Cappelen: Sier at kontakten mellom ham og Jensen startet etter at han ble pågrepet mars 1993 og satt i varetekt.

- Vi utviklet et forhold hvor jeg begynte å gi Eirik informasjon, sier Cappelen, som sier at han første gang høsten 1993 ga Eirik Jensen 10 000 kroner etter at politimannen klagde over dårlig lønn.

- Han kunne sole seg i glansen med politisuksess samtidig som jeg drev med kriminalitet, sier Cappelen, som blant annet nevner at Jensen fikk informasjon om tyveriet fra Oscarshall fra ham.

Utover 2000-tallet fortsatte kontakten, men Cappelen sier de snakket generelt om kriminalitet og trender.

- Eirik og jeg har kontakt som vanlig. Han stresser og maser etter penger og at ting skal skje, sier Cappelen, som sier han kun har bidratt til å løse en straffesak etter 2000.

Cappelen har nektet for at han var informant, selv om han i sitt første avhør spurte etter «sin kildefører».

- Jeg har løst mange saker fra før og jobbet i utlandet. Jeg har løst enormt med saker, sa Cappelen i avhør, som i dag i retten sa han at han bare hadde bidratt til å løse en konkret straffesak etter 2000.

Hasjvirksomheten
Jensen: Jensen sier han i løpet av sin politikarriere ikke trodde at Cappelen drev storstilt hasjimport til Norge, hvert fall ikke før Cappelen ble pågrepet i 2013. Jensen er imidlertid skeptisk til omfanget av virksomheten som Cappelen har forklart seg om.

Cappelen: Cappelen er tiltalt for innførsel av om lag 17 tonn hasj, og har erkjent straffskyld for det. Han sier han har prøvd å sitte i igjen med en fortjeneste på 5000 kroner per kilo, som dermed utgjør minst 85 millioner kroner, ifølge NTB.

Kontantene
Jensen: Forklarer sin kontantøkonomi med sparing, kremmervirksomhet, forskudd på arv, kjøp og salg av biler og motorsykler, dykking og at han drevet med «bikkjer».

Cappelen: - Jensen har fått mange millioner, sier Cappelen og forklarer at han opp i gjennom åra har betalt Jensen opptil 8,5 millioner kroner kontant. 500 kroner per kilo han innførte.

Klokker
Jensen: Fikk i 2009 en luksuklokke fra Tag Heuer med en verdi på 22 490 kroner. Cappelen betalte 17 000 kroner for den. Ifølge Jensen var det en gave fra Cappelen, og han hadde den maks en uke før han ga den tilbake fordi han skjønte han ikke kunne ta imot gaven.

Cappelen: Cappelen forklarer at klokka var en motytelse for informasjonen han fikk fra Jensen. Dagbladet kjenner også til at Cappelen mener Jensen ba om penger da han leverte tilbake klokka.

Oppussing
Jensen: Fikk Cappelen til å anbefale håndverkere for ham. Jenser sier han betalte alt selv.
Cappelen: - Jeg betalte for oppussingen.

Tiltalen
Jensen: Nekter straffskyld.
Cappelen: Erkjenner alt.