Hasjdømt (23) gikk på NAV - sendte millionbeløp ut av landet

Dømt for å ha ledet hasjsalg i Oslo gjennom fem år. «Salgstelefonen ringte i ett sett».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 23-åring politiet har sett på som en av de mest sentrale narkotikaselgerne i Tøyen-området i Oslo, ble tirsdag dømt til fire og et halvt års fengsel i Oslo tingrett.

Mannen ble dømt for å ha sørget for salg av rundt 30 kilo hasj på gateplan i Oslo. Salgene skal ifølge etterforskningen i hovedsak ha skjedd som ett og ett gram, med andre ord mange tusen ulike transaksjoner.

Saken er en del av Grønland politistasjons massive tilslag mot det organiserte gatesalget av narkotika som lenge preget Tøyen og omkringliggende bydeler.

- Tjente som faen Salget foregikk særlig ved en bestemt kiosk like ved Tøyen-senteret, der både 23-åringen og hans «ansatte» selgere skal ha omsatt hasj til et bredt spekter av kunder siden 2011. Ett vitne som har vedgått å ha kjøpt hasj av tiltalte, forklarte at han hadde sett opptil 30 personer i «kø» ved narkoselgerne.

- De tjente som faen, sa vitnet i retten.

Et at annen vitne med bånd til tiltalte forklarte at telefonen som fungerte som sentral for hasjkjøpere «ringte i ett sett».

Beregningen av omfanget av salget i femårsperioden er i hovedsak basert på pengeoverføringer fra 23-åringen og hans bekjente fra Norge til Libanon, på over 1,1 millioner kroner. Dette skjedde delvis mens mannen på papiret kun hadde tilgang på sosialstøtte å leve for.

Enkelte av vitnene i saken hevdet også at tiltalte hadde overført langt større summer til utlandet og at hasjsalget var enda mer utstrakt enn det som ble bevist i retten

- Fast forbrytersk forsett Oslo tingrett mener saken er så alvorlig at den satte straffen for 23-åringen et halvt år høyere enn aktors påstand. I tillegg til narkosalget ble han dømt for et gateran og (sammen med en annen mann) et brutalt ransforsøk på Tøyen i 2014.

«Tiltaltes virksomhet er svært samfunnsskadelig og han har ved sitt meget omfattende og vedvarende detaljsalg av hasj vist et fast forbrytersk forsett», heter det i  den ferske tingrettsdommen.

I tillegg til fengselsstraffen kom retten til at én million kroner og tiltaltes bil skal inndras til fordel for statskassen.

Enorm kundemasse Tidligere har politiet fortalt at markedet til det organiserte gatesalget generelt var større enn etterforskerne hadde forestilt seg.

- Kjøperne som er avslørt er fra hele Oslo, men har også kommet utenbys fra. Politiet har til tider observert at det har vært kø av kunder ved «utsalgsstedene». Kjøperne har kommet gående, syklende eller kjørende i egen bil eller drosje. De er både menn og kvinner, fra tidlig i tenåra til godt oppe i pensjonistalder, sa politibetjent Jan  Erik Bresil tidligere i år.

Etterforskerne mener selgerne har hatt både etablerte arbeidstider, fast territorium og «lønn». De aller fleste salgene har vært av hasj eller marihuana, men det skal også ha blitt avdekket salg av pulverstoffer.

Dette er stedene på østkanten i Oslo der politiet mener selgerne opererte:

 Kampenparken
• Tøyenparken
• Idrettsanlegget på Jordal
• Tøyen t-banestasjon
• Ensjø t-banestasjon
• Helsfyr t-banestasjon

- Narkosalget har skjedd hver eneste dag i mange timer. Vi kjenner til at selgere har hatt klokka 10 til 03 som arbeidstid. Selgere har fått betalt i både kontanter og stoff, sa Bresil til Dagbladet i desember i fjor.

Politiet har tidligere i saken sendt mange titalls bekymringsmeldinger til barnevernet i en lang rekke bydeler, etter å ha oppdaget mindreårige  narkokjøpere,  foreldre som har hatt med barna sine til narkolangeren og mindreårige utnyttet som selgere.

Også mistenkte leverandører av narkopartiene er tatt som en del av operasjonen. I september i fjor beslagla politet 160 kilo hasj i en leilighet øst i Oslo og pågrep flere albanske menn.

TATT MED KONTANTER HJEMME: Den narkotiltalte 23-åringen hadde rundt hundre tusen kroner i norske kontanter hjemme da han ble pågrepet. Det ble ikke bevist at pengene stammer fra narkosalg. Foto: POLITIET
TATT MED KONTANTER HJEMME: Den narkotiltalte 23-åringen hadde rundt hundre tusen kroner i norske kontanter hjemme da han ble pågrepet. Det ble ikke bevist at pengene stammer fra narkosalg. Foto: POLITIET Vis mer