Hasjen flyter på Solkysten

TARIFA/TANGER (Dagbladet): Strendene på Solkysten av Spania er målet for hasjsmuglerne i Marokko. Spansk politi fisker hvert år opp tonnevis av narkotika langs kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyster utvikling for narko i Norge

Venter ny heroinbølge

Verdens største heroinmarked

Politimester Florentino Villabona Madera i Malaga forteller at narkotikaproblemet er det største hans distrikt har å stri med.

Politiet i Spania beslagla 474 tonn hasj i fjor. I tillegg klarte de å ta hand om seks tonn kokain, 484 kilo heroin og 891000 tabletter ecstasy.

Det er her i Malaga og i Barcelona politiet jobber mest med organisert kriminalitet i Spania, i spesialstyrken for etterforskning av narkotika og organisert kriminalitet.

- De største beslagene gjøres langs kysten, men vi har også tatt marokkanere på flyplassene som har forsøkt å frakte med seg store mengder hasj ut av landet. De har permanente adresser i flere europeiske storbyer, sier Madera.

- Andre velger å bruke lastebiler og personbiler med doble bunnkanaler. Det kan være familier og organiserte bander som styrer denne trafikken, forteller Madera.

Mest fra Marokko

Spanske politimyndighetene oppgir at 99 prosent av hasjen som kommer til landet stammer ifra Marokko.

Der høstes det narkotiske stoffet året rundt, med unntak av tida for den muslimske høytida Ramadan. I kjelleren har politimester Madera det siste beslaget liggende i et låst rom. Vi finner små pakker på 250 gram som igjen er tapet sammen til pakker på 30 kilo. Vi teller 20 slike store pakker, altså 600 kilo, som ble beslaglagt på ei strand mellom Marbella og Fuengirola 20. mars i år.

Det største kokainbeslaget i år ble gjort 15. januar. 1000 kilo ble fraktet i containere på et skip som kom fra Sør-Amerika.

- Dette partiet var ment videredistribuert til flere steder i Europa. Vi gjennomførte aksjonen samtidig flere steder i Spania og pågrep 22 personer som var involvert i saken, sier narkotikasjef José Luis Olivera Serrano i det nasjonale spanske politiet.

Internasjonalt

- Av disse var sju fra Spania, seks fra Colombia og ni fra Ecuador. I november i fjor gjorde narkotikapolitiet i Spania et enda større beslag. I ei havn på Solkysten tok de 1200 kilo kokain, som var beregnet på det spanske markedet, sier Olivera Serrano.

Han fastslår at det aller vesentligste av kokainet kommer med båter fra Sør-Amerika.

- Flere karteller styres fra Colombia, men de benytter seg av spanske båter med mannskaper fra forskjellige land, sier Olivera Serrano.

- I den siste tida har vi også registrert stadig flere fra Russland og Hviterussland, sier han.

Heroinet kommer med lastebiler fra sine opprinnelsessteder i Afghanistan og Pakistan. Større mengder transporteres gjennom Balkan.

- Men vi ser også at en del kommer gjennom Tyskland og Nederland. Syntetiske stoffer kommer fra Tyrkia, Afghanistan og Pakistan.

Narkosjefen sier at kokainet regnes som det største problemet i Spania ettersom mengdene er så enorme.

Til Norge

- De kommer inn i nordvest, der mange steder er egnet for smugling, slik det er i de mange fjordene på Vestlandet i Norge. Mange arbeidsledige fiskere blir trukket med i smuglingen.

- Jeg antar det som svært sannsynlig at det også går kokain direkte fra Sør-Amerika til Norge, sier José Luis Olivera Serrano.

Kokain blir stadig mer sosialt akseptert i Spania. Hasj blir ikke regnet som helsefarlig, ecstasy er et sterkt voksende problem, og heroin regnes som selve styggedommen.

Markedet avgjør

- De økonomiske interessene er så enormt store at vi ikke ser hvordan dette kan stoppes. Vi kan kanskje klare å redusere det noe, men vi får aldri slutt på dette problemet så lenge det finnes et marked som ønsker å kjøpe, sier han.

- I teorien kan vi kanskje få en bedre kontroll med de naturlige stoffene som hasj og kokain ved å få stengt store plantasjer, men syntetiske stoffer kan produseres overalt.

EU er i forhandlinger med Marokko og har som mål å få slutt på dyrkingen av hasjplanter innen 2008.

- Omsetningen av ecstasy er det største problemet i hele Europa. Fortjenesten øker, og det tilsettes stadig nye stoffer som analyseavdelingen vår jobber mye med å avsløre.

BESLAG: Politibetjent Antonio Espinoza Betrakter et hasjbeslag fra stranda mellom Marbella og Fuengirola på den spanske solkysten. Spansk politi mener de økonomiske interessene i narkotikatrafikken er så store at det erumulig å få stanset den.Foto: ALEKSANDER NORDAHL