Hasjrøykere er politisk engasjerte og har foreldre med høy utdannelse

Hasj brukes av de hippe og smarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbledet.no): Det er Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, som har gjort de oppsiktsvekkende funnene.

Ifølge Pedersen kommer ikke hasjbrukerne fra lavere sosiale lag. Mange er politisk engasjerte og medlemmer av frivillige organisasjoner, og de har ofte foreldre med høy utdannelse.

Pedersen selv sammenlikner cannabiskulturen med den som fantes på 60- og 70-tallet, skriver forskning.no på sine nettsider.

- I en studie har vi funnet ut at unge hasjbrukere kjennetegnes ved både musikksmak og politisk opposisjon, slik som på 60-tallet. Hasj har vært et symbol på frigjøring, og dette finner du ikke hos andre rusmidler som heroin, amfetamin og heller ikke alkohol, sier Pedersen til Dagbladet.

Han mener det hele er godt portrettert i filmen «Den siste revejakta».

Pedersen forklarer at hasjbruk i tenåra kan assosieres med nysgjerrighet og opposisjon, og ikke primært unge som dropper ut av skolen. Fortsetter man derimot med hasjrøykingen utover i 20-30 åra, blir det verre.

- Skillet blir klarere når man blir eldre. De som bruker hasj mot slutten av 20-åra har ofte lav utdanning, mange er arbeidsløse og lever på sosialhjelp. Menn bruker hasj oftere enn kvinner i denne alderen og er du også singel og barnløs øker sannsynligheten for hasjbruk, sier Pedersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer