Hasjrøykere er politisk engasjerte og har foreldre med høy utdannelse

Hasj brukes av de hippe og smarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbledet.no): Det er Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, som har gjort de oppsiktsvekkende funnene.

Ifølge Pedersen kommer ikke hasjbrukerne fra lavere sosiale lag. Mange er politisk engasjerte og medlemmer av frivillige organisasjoner, og de har ofte foreldre med høy utdannelse.

Pedersen selv sammenlikner cannabiskulturen med den som fantes på 60- og 70-tallet, skriver forskning.no på sine nettsider.

- I en studie har vi funnet ut at unge hasjbrukere kjennetegnes ved både musikksmak og politisk opposisjon, slik som på 60-tallet. Hasj har vært et symbol på frigjøring, og dette finner du ikke hos andre rusmidler som heroin, amfetamin og heller ikke alkohol, sier Pedersen til Dagbladet.

Han mener det hele er godt portrettert i filmen «Den siste revejakta».

Pedersen forklarer at hasjbruk i tenåra kan assosieres med nysgjerrighet og opposisjon, og ikke primært unge som dropper ut av skolen. Fortsetter man derimot med hasjrøykingen utover i 20-30 åra, blir det verre.

- Skillet blir klarere når man blir eldre. De som bruker hasj mot slutten av 20-åra har ofte lav utdanning, mange er arbeidsløse og lever på sosialhjelp. Menn bruker hasj oftere enn kvinner i denne alderen og er du også singel og barnløs øker sannsynligheten for hasjbruk, sier Pedersen.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning økte andelen unge voksne som har prøvd hasj fra 22 prosent i 1998 til 34 prosent i 2006.

FOR DE SMARTE?
Ifølge Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, kommer ikke hasjbrukerne fra lavere sosiale lag. Mange er politisk engasjerte og medlemmer av frivillige organisasjoner, og de har ofte foreldre med høy utdannelse. Foto: SARA JOKANNESSEN/SCANPIX
FOR DE SMARTE? Ifølge Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, kommer ikke hasjbrukerne fra lavere sosiale lag. Mange er politisk engasjerte og medlemmer av frivillige organisasjoner, og de har ofte foreldre med høy utdannelse. Foto: SARA JOKANNESSEN/SCANPIX Vis mer