Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hasjrus billigere enn fyll

En blås hasj koster bare 25 kroner, mens det å ruse seg på butikkøl koster 100, viser tall fra politiet. Alkohol er så dyrt at ungdom sparer penger på å eksperimentere med ulovlige stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallenes tale er krystallklar:

Å ruse seg på hasj er en fjerdedel så dyrt som å ruse seg på butikkøl. For ungdom som ikke har råd til øl, og som vil ha en rask, billig og lett tilgjengelig rus, er det dermed kort vei til hasjen.

- De som prøver seg med narkotika gjennom bruk av hasj, og som ikke har begynt å gå på byen ennå, opererer med butikkøl som prisbarometer. For en sekspakning med øl må de ut med omtrent 100 kroner. Tilsvarende kan de ruse seg fire ganger på ett gram hasj, som også koster 100 kroner. Dette blir 25 kroner per gang de ruser seg, sier Kjetil Thue ved narkotikaavsnittet på Asker og Bærum politistasjon.

Men det er ikke bare hasj som er billigere enn alkohol.

Lavere terskel

Tar man utgangspunkt i den gruppen som er gammel nok til å gå på byen, og som dermed bruker utestedenes halvlitere og drinker som prisbarometer, er det billigere å ruse seg på nær sagt alle narkotiske stoffer i forhold til å kaste i seg longdrinks til 80 kroner stykket. Ecstasy, amfetamin og kokain har i tillegg blitt så lett å få tak i at politiet fortviler.

Willy Pedersen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), tror at høye ølpriser kan gjøre det lettere for ungdom å debutere med narkotika. Han påpeker imidlertid at det er et komplisert forskningsfelt hvor det er vanskelig å konkludere endelig.

- Høye ølpriser vil antakelig utvikle to prosesser: Alkoholkonsumet vil gå litt ned samtidig som terskelen for å teste narkotiske stoffer som hasj, ecstasy, kokain og heroin vil bli lavere.

- De siste par åra har narkotika fått et langt sterkere feste i ungdomssegmentet, og dersom ikke politikerne begynner å prioritere dette, vil vi få svært mange sprøytenarkomane om bare få år. Politikere og fagfolk har forsømt denne problematikken i alle år. Nå må vi ta problemet på alvor, sier Pedersen, som mener det fokuseres for mye på tunge misbrukere.

Kjenner problemet

Uteseksjonen i Oslo kommune kjenner også til problemet.

- Problemet med at øl er mye dyrere enn hasj er ikke ukjent for oss. Vi har hørt at ungdom sier at det er mye billigere, og at det er fristende å røyke hasj istedenfor å drikke, men å trekke en direkte slutning mellom pris og konsum er vanskelig. Vi er imidlertid bekymret for at ungdom har fått en langt mer liberal holdning til rus nå enn for bare få år siden. Vi syns vi kan se en økning i bruken av narkotiske stoffer, selv om det bare er en liten del av ungdommen som ruser seg, sier Sven Monstad, seksjonsleder i Uteseksjonen i Oslo.

<B>BILLIGERE:</B> Å ruse seg på hasj er en firedel så dyrt som å ruse seg på butikkøl.
Hele Norges coronakart