Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivangrepet i Åbo

Hassan ble selv knivstukket da han forsøkte å redde en kvinne. Nå kan han være lam

Selv sier han at han ikke angrer på sin heltemodige innsats.

Heltemodig innsats: Hassan Zubier prøvde å redde et av ofrene under angrepet i Åbo i Finland da han selv ble angrepet. Foto: Vesa Moilanen / AFP / NTB Scanpix
Heltemodig innsats: Hassan Zubier prøvde å redde et av ofrene under angrepet i Åbo i Finland da han selv ble angrepet. Foto: Vesa Moilanen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 18. august gikk svenske Hassan Zubier i Åbos gater i Finland sammen med samboeren sin. Den ellers fredelige mandags ettermiddagen ble brått dramatisk da en mann gikk amok med kniv.

To ble drept og åtte skadet under angrepet, en av dem var Zubier.

Da Zubier hørte ett av ofrene skrike, og så mannen hogge en kvinne med kniv, bestemte han seg for å bryte inn. Først løp han etter gjerningsmannen og skrek, så satt han seg ned ved den skadde kvinnen og prøvde å stoppe blødningen.

Mens kvinnen døde i armene hans, ble han selv angrepet bakfra, forklarer han.

- Det føltes ut som om noen helte kaldt vann over meg, men det var mitt eget blod, sier han til svenske TV4.

Vet ikke: Hassan Zubier veit ikke om han vil bli i stand til å gå igjen. Foto: Vesa Moilanen / AFP / NTB Scanpix
Vet ikke: Hassan Zubier veit ikke om han vil bli i stand til å gå igjen. Foto: Vesa Moilanen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Stukket i skulderen

Rundt ham var det fullt kaos. Noen løp, andre filmet. Selv beholdt han roen og ba samboeren sin om å trykke en T-skjorte mot knivsåret i nakken. Men da kom gjerningsmannen tilbake for å angripe henne.

- Jeg sa at hun måtte løpe til helvete bort derfra, sier han.

Gjerningsmannen bommet på samboeren til Zubier, som selv stilte seg opp og skrek nok en gang. Så ble han stukket to ganger til, denne gangen i skulderen.

Nå - to uker seinere - sitter Zubier i rullestol. De fire knivstikkene påførte ham omfattende nerveskader og han vet ikke om han noen gang vil bli i stand til å gå igjen.

- Han har skåret av noen nerver, så som jeg forstår det, kommer jeg til å bli sittende i rullestol, sier han og legger til at han ikke angrer på sin heltemodige innsats.

ÅSTEDET: En amatørvideo fra åstedet viser at en person ligger tildekket på bakken etter knivstikking i Åbo, Finland. Vis mer

Erkjente drap

Dagen etter angrepet ble det klart at finsk politi etterforsker det som terrorisme, de spekulerer også på om det var bevisst rettet mot kvinner, ettersom to drepte og seks av de skadde er kvinner.

Den antatte gjerningsmannen er en 22 år gammel marokkaner, han ble selv skutt i foten og pågrepet under angrepet.

Senere erkjente 22-åringen seg skyldig i drap og drapsforsøk. Mannen har søkt asyl i Finland, men fått avslag. Han har også tidligere vært mistenkt for flere forbrytelser i Tyskland.

Det finske sikkerhetspolitiet Skypo ble tidligere i år tipset om at 22-åringen kunne være radikalisert.

Finsk politi pågrep også seks andre i etterkant av angrepet, mens en sjuende mistenkt er etterlyst internasjonalt. Fem av dem har nå blitt løslatt og er utenfor mistanke, melder NTB.

- Har fryktet det

Den påfølgende tirsdagen holdt Finlands statsminister, Juha Sipilä, og innenriksminister Paula Risikko, pressekonferanse.

- Vi har fryktet, og forberedt oss på at noe slikt skulle skje i Finland. Nå har terroren nådd oss også, og hele Europa sørger med oss, sier Sipilä.

Videre advarte han mot å dra forhastede slutninger med utgangspunkt i dette ene angrepet. Og sier at det er tid for å la myndighetene gjøre sin jobb.

Paula Risikko lover at de skal vende hver eneste stein i utredningen av etterforskningen, og sier at myndighetenes arbeid forhindret at flere mennesker døde.

- Målet for terrorisme er å lamme samfunnet. Vårt oppdrag er å styrke troen på at vi kan forhindre slike angrep. Vi vil ikke la det bli en hevnspiral, for det er det terroristene ønsker, sier hun

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!