Hassan II død etter 38 år på tronen

PARIS (Dagbladet): I går døde Kong Hassan II av Marokko av akutt lungebetennelse. Den arabiske verden har dermed mistet sin andre høyt profilerte monark i år. I februar døde Kong Hussein av Jordan. Hassan blir etterfulgt av sin eldste sønn Sidi Mohammed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profet Mohammeds etterkommer og de troendes kommandant ble innlagt på sykehuset Ibn Sina i hovedstaden Rabat i går ettermiddag. Hans død ble annonsert offisielt 22.30 i går kveld, etter at marokkansk fjernsyn hadde avsluttet sine vanlige programmer og begynt å sende vers fra Koranen.

Kong Hassan II feiret sin 70 års bursdag 9. juli.

Jernhånd

14. juli var han Frankrikes gjest, og så marokkanske tropper delta i den nasjonale franske paraden nedover Champs Elysées. Han virket trett, men ikke syk. Han var allerede innlagt på sykehus i New York for lungeproblemer under feiringen av FNs 50 års-jubileum.

Bestemt, smart og intellingent, ble Hassan 2. karakterisert som.

Kong Hassan styrte Marokko med jernhånd, og avfeide alle antydninger om at menneskerettighetene ikke alltid var respektert.

To attentatforsøk

Hassan var en av Afrikas mest erfarne statsledere med 38 år på tronen, og en av de mektigste arabiske statsoverhodene. Han gikk inn med all sin tyngde i Camp David-avtalen mellom Israel og Egypt, og ble mange ganger tatt med på råd av PLO.

Kong Hassan den annen, overlevde to attentatforsøk. Et i 1971 der 100 personer ble drept, og et nytt i 1972 da Boeing-flyet han selv styrte ble beskutt av marokkanske jagerfly dirigert av hans underordnede, general Oufkir.

Oufkir ble henrettet, og hans familie holdt i fangenskap fram til ganske nylig.

- Hassan åpnet sitt land for demokratiet og aksepterte nylig en sosialistisk statsminister, minnet tidligere kulturminister og formann i utenrikskomiteen i den franske Nasjonalforsamlingen Jack Lang i går kveld. Han sa imidlertid at det hvilte «skygger» over Hassans styre.