Hassan Rohani vant presidentvalget i Iran

Den mest reformvennlige av kandidatene.

DEN MODERATE KANDIDATEN VANT: Hassan Rohani er vinner av valget i Iran. Foto: REUTERS/Fars News.
DEN MODERATE KANDIDATEN VANT: Hassan Rohani er vinner av valget i Iran. Foto: REUTERS/Fars News.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hassan Rohani fikk like 50,68 prosent av stemmene, opplyser Irans innenriksminister Mostafa Mohammad-Najjar. Det er dermed ikke nødvendig å holde noen annen valgomgang.

Ifølge Najjar lå valgdeltakelsen på 72,7 prosent. Mer enn 50 millioner iranere hadde stemmerett i valget.

Moderat politiker Rohani er sjiamuslimsk geistlig som anses som politisk moderat. Han har også bakgrunn som iransk atomforhandler, men det er høyst uvisst om den langvarige striden om Irans atomprogram vil komme nærmere en løsning med ham som president.

Rohani har signalisert at han ønsker en mindre konfronterende utenrikspolitikk enn nåværende president Mahmoud Ahmadinejad. Han har også sagt at han vil innføre et «borgerrettighetscharter», uten at det er nærmere spesifisert hva det skal innebære.

Det er imidlertid ikke ventet at valget av Rohani vil føre til noen større endringer i iransk politikk. Presidenten har kun begrenset makt i landet, hvor det er prestestyret som har siste ord.

Favoritt Tidligere i uken styrket Rohani posisjonen sin da en annen reformvennlig kandidat, Mohammad Reza Aref, trakk sitt kandidatur til fordel for Rohani. Også de tidligere presidentene Mohammad Khatami og Akbar Hashemi Rafsanjani ba folk stemme på ham.

Men kommentarene til en eventuell Rohani-seier var sprikende i forkant av valget. Irans øverste og erkekonservative leder, ayatolla Ali Khamenei, som før valget at «en stemme for hvem som helst av kandidatene er en stemme for den islamske republikken og en tillitserklæring til systemet».

En iransk ekspert bosatt i Washington sier at støtten til Rohani er overveldende.

- Hvis dette blir stående, må Vestens framstilling om at ayatolla Ali Khamenei og Vokterrådet er allmektige, revideres, sier Trita Parsi.

Men en israelsk ekspert, Ehud Jaari, mente ifølge nyhetsbyrået DPA at Khamenei aldri ville godta Rohani som seierherre.

Stor avstand Da stemmene ble telt opp lørdag, ble det raskt klart av avstanden var stor fra Rohani og ned til de øvrige kandidatene. Hovedstaden Teherans ordfører Mohammad Baqer Qalibaf lå på annenplass i lørdagens opptelling med en oppslutning 15- 16 prosent.

På de neste plassene lå Saaed Jalili og Mohsen Rezaie med 11- 12 prosent av stemmene hver. (NTB)