Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hassan var den siste på Mossads drapsliste

Ble drept i et garasjeanlegg i desember. De andre ble drept av bilbombe, kvalt på et hotellrom og skutt på stranda med pistol med lyddemper.

DEN SISTE PÅ LISTA: Hassan Lakkis var den siste på Israels drapsliste. De andre på lista har blitt drept en etter en - en ble kvalt på et hotellrom, en ble skutt på ei strand med en pistol med lyddemper, en ble drept av en bilbombe. Lakkis ble drept i et garasjeanlegg i Beirut i desember. Foto: Hizbollah
DEN SISTE PÅ LISTA: Hassan Lakkis var den siste på Israels drapsliste. De andre på lista har blitt drept en etter en - en ble kvalt på et hotellrom, en ble skutt på ei strand med en pistol med lyddemper, en ble drept av en bilbombe. Lakkis ble drept i et garasjeanlegg i Beirut i desember. Foto: Hizbollah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som liten jente visste ikke Noor hva faren Hassan Lakkis gjorde for Hizbollah. Men allerede da innså hun at hun kom til å miste ham tidlig, skriver New York Times.

Sist måned fikk Noor og resten av verden vite hva han gjorde for organisasjonen, som av USA og EU blir betraktet som en terrororganisasjon.

Han var Hizbollahs sjefstekniker og logistikkekspert - eller «Hizbollahs Q», som en israelsk etterretningskilde omtaler ham som overfor magasinet Foreign Policy (med referanse til det tekniske geniet i James Bond-filmene).

Men Lakkis har ikke vært en ukjent skikkelse fram til nå. Ihvertfall ikke for israelsk etterretning. Lakkis ble i 2004 satt på Mossads «drapsliste», og ble betraktet som en av de fem mest ettersøkte mennene i Hizbollah.

Mossads drapsliste På toppen av Israels drapsliste sto Imad Mugniyah, som var leder for Hizbollahs militære styrker fram til han ble drept av en bilbombe i Damaskus i Syria i 2008.

På andreplass sto general Muhammad Suleiman, som var en nær medarbeider av Syrias president Bashar al-Assad. Han skal ha ledet landets hemmelige operasjoner, som blant annet skal ha handlet om å etablere en atomreaktor og opprettholde relasjonene med Iran og Hizbollah.

Suleiman ble drept med pistol med lyddemper i et omstridt attentat på en strand nær Tartous i 2008. Mens en rekke kilder peker på Israel, har noen påstått at det var intern maktkamp i Syria.

Etter de to er general Hassan Therani Moghaddam, som ledet Irans missilprogram og dermed også eksport av våpen til Hizbollah, Hamas og andre allierte av Iran. Moghaddam ble drept i en eksplosjon på et lager tilhørende Revolusjonsgarden. Israel og USA er begge mistenkt for å stå bak, men dette avvises av regimet i Iran.

Fjerdemann på lista var Mahmoud al-Mabhouh, som var en ledende kommandant i den palestinske organisasjonen Hamas. Etter å ha overlevd minst to attentatforsøk ble han kvalt på et hotellrom i Dubai.

Til tross for at oppdraget ble utført, et det sett på som et flaut kapittel i Mossads øyne - siden 11 personer ble utpekt som spioner, blant annet ved at de ble fanget av hotellets overvåkningskameraer.

Siste på Mossads liste Det var Hassan Lakkis som var den siste på israelernes liste.

HER BLE HAN DREPT: Her henger et Hizbollah-flagg på sperringene ved garasjeanlegget Hassan Lakkis ble drept i Beirus 4. desember i fjor. Foto: Reuters/Hasan Shaaban/NTB Scanpix
HER BLE HAN DREPT: Her henger et Hizbollah-flagg på sperringene ved garasjeanlegget Hassan Lakkis ble drept i Beirus 4. desember i fjor. Foto: Reuters/Hasan Shaaban/NTB Scanpix Vis mer

Det er hittil ikke konkludert med hvem som sto bak drapet på Lakkis i et garasjeanlegg sør i Beirut i Libanon, men både libanesiske og israelske analytikere sier til New York Times at det trolig vad Mossad som sto bak.

Avisa bemerker imidlertid at Hizbollah og Lakkis de siste årene har skaffet seg enda flere fiender. De siste to åra har de sendt krigere til Syria, der president Assad er en alliert.

Med Saudi-Arabia som en pådriver for Assads fall konkluderer New York Times med at de kan stå bak. Eller de andre opprørsgruppene som kjemper mot regimet i Damaskus - inkludert al-Qaida-tilknyttede grupper.

Konspirasjonsteorier I en lengre artikkel skriver New York Times om de ulike konspirasjonsteoriene som har dukket opp etter meldingene om at Lakkis var funnet død.

Mens Hizbollah peker på Israel, peker Iran på en den al-Qaida-tilknyttede gruppa Abdullah Azzam-brigaden. Denne gruppa hevder at Lakkis døde i bombeangrepet mot Irans ambassade i november.

Syriske opprørsstyrker hevder at de drepte Lakkis i Syria og at episoden i Beirut 6. desember bare var en løgn. Det har også oppstått teorier om at Lakkis ble drept etter intern uro i Hizbollah.  

MOSSADS DRAPSLISTE: Den syriske generalen Muhammad Suleiman (f.v), den iranske generalen Hassan Therani Moghaddam, Hizbollah-kommandanten Hassan Lakkis, Hamas-kommandanten Mahmoud al-Mabhouh og Imad Mugniyah, som var leder for Hizbollahs militære styrker, var alle på Israels drapsliste. Nå er samtlige på lista døde. Foto: Reuters/AP/AFP/NTB Scanpix
MOSSADS DRAPSLISTE: Den syriske generalen Muhammad Suleiman (f.v), den iranske generalen Hassan Therani Moghaddam, Hizbollah-kommandanten Hassan Lakkis, Hamas-kommandanten Mahmoud al-Mabhouh og Imad Mugniyah, som var leder for Hizbollahs militære styrker, var alle på Israels drapsliste. Nå er samtlige på lista døde. Foto: Reuters/AP/AFP/NTB Scanpix Vis mer