Haste-innfører forbud mot disse plastproduktene

Regjeringen vil forby plastbestikk, sugerør og q-tips, melder NRK.

FORBUD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen vil ikke vente med plastforbud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORBUD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen vil ikke vente med plastforbud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under strandryddedagen lørdag sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK at han ikke ser noen grunn for Norge å vente på at EU skal vedta å forby visse typer engangsplast.

- Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sier han.

Disse gjenstandene viser han til:

  • Plastbestikk
  • Tallerkener i plast
  • Plastsugerør
  • Spisepinner i plast
  • Q-tips i plast
  • Rørepinner i plast

Miljødirektoratet får nå i oppdrag å utarbeidet en forskrift der målet er å få det ut på høring til høsten, og fastsette norsk forskrift våren 2020.

I slutten av mars ble det kjent at EU forbyr engangsplast som q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Forbudet ventes å bli innført fra og med 2021.

Lovforslaget har som mål at 90 prosent av plastflasker vil bli samlet inn til gjenbruk innen 2029 og at alle plastflasker skal bli produsert med resirkulerbart materiale innen 2025.

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens Naturfond synes det er godt å se at regjeringen har latt seg inspirere av EU, India og Costa Rica.

- Forslaget inkluderer imidlertid ikke et tydelig regelverk for produsentansvar, som mange politiske partier, miljøorganisasjoner og næringslivsaktører også har etterlyst. WWF krever et obligatorisk produsentansvar for alle plastprodusenter innen 2021. Uten dette har vi ikke tilstrekkelig mulighet til å styre plastkretsløpet i en bærekraftig retning. Skal Norge lykkes med sin nullvisjon for plast i havet, trenger vi kontroll på mer enn engangsplast, sier Solhjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer