Hasteinnkalt på teppet

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ble kalt inn til møte av energipolitikerne til Arbeiderpartiet på Stortinget. Tema var de ekstremt høye strømprisene og hva regjeringen faktisk gjør.

INNKALT: Olje- og energiminister Terje Aasland måtte oppklare for Arbeiderpartiets egne stortingspolitikere. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
INNKALT: Olje- og energiminister Terje Aasland måtte oppklare for Arbeiderpartiets egne stortingspolitikere. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Det var energipolitikerne i Arbeiderpartiet på Stortinget som hadde bedt om møtet med olje- og energiminister Terje Aasland for å oppklare hva regjeringen faktisk gjør for å få ned strømprisene.

Møtet startet kl. 17.15 mandag ettermiddag og var på Teams. Møtet varte om lag en time.

Ingen kilder ønsker å snakke åpent, og det ble understreket i innkallingen at møtet var hemmelig.

Bakteppet er den siste priseksplosjonen på strøm som nå også treffer Midt- og Nord-Norge.

Trengte oppklaring

Dagbladet er kjent med at det er økende frustrasjon og fortvilelse blant energipolitikerne i Arbeiderpartiet som savner gode svar fra regjeringen på hva som gjøres for å løse strømpriskrisen.

Energikommisjonen er fortsatt over en måned unna og vil ikke komme med svar for hvordan prisene kan gå ned på kort sikt, ifølge Dagbladets opplysninger. Det å peke på at man skal snakke med SV i etterkant, er heller ikke godt nok framholder flere kilder overfor Dagbladet.

Det var også derfor de ba om nok et møte med Aasland, som befant seg i bil under møtet. I møtet gjentok Aasland det han har sagt i mediene de siste dagene - seinest til Dagbladet samme dag.

Regjeringen jobber kontinuerlig med å finne løsninger for å få ned prisene og «snur alle steiner», var Aaslands budskap.

Støre: - Jobber med å få ned prisene

Dagbladets sak om at regjeringen i hemmelighet jobber med å utrede et toprissystem var også tema, uten at Aasland kunne si annet enn at regjeringen jobber langs flere spor.

Statsminister Jonas Gahr Støre ønsket ikke å kommentere Dagbladets «hemmelighetskremmeri» da han holdt sin halvårlige pressekonferanse tirsdag.

- Vi jobber hele tida med å få dette systemet til å virke så godt som mulig, være rettferdig, sørge for å få prisene ned og holde stabile og lave priser. Men vi kommer ikke unna at vi i Europa i dag mangler kraft som følge av at Russland ikke eksporterer kraft, sier Støre om hva regjeringen gjør.

Advarte sine egne

Aasland advarte også mot løsninger som kan ende opp med å forverre situasjonen for Norge, som er knyttet til et Europa i energikrise. Tiltak som kan virke fornuftige på papiret, kan i neste omgang både føre til høyere priser eller gå utover forsyningssikkerheten, advarte energiministeren.

Mandag avslørte Dagbladet at regjeringen utreder om det er mulig å innføre et såkalt toprissystem, der man har en egen pris for kraften som eksporteres i kablene og en annen pris for det norske markedet.

Aasland bekreftet at regjeringen jobber kontinuerlig med løsninger på strømpriskrisen.

I et møte i Europautvalget 8. desember sa Aasland at regjeringen «nå ser på hele prisbildet og dannelsen av systemet», som også indikerer at regjeringen går grundig til verks for å finne strukturelle grep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer