Lønnsfesten i Oslo-skolen

Hasteinnkalt til lønnsfest-grilling

Lønnsfest, konsulentbruk, amerikansk coaching og økning i antall direktører på millionlønn: nå har opposisjonen fått nok. Mandag morgen ble Inga Marte Thorkildsen kalt inn på teppet.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en rekke avsløringer i Dagbladet rundt pengebruken i Oslo-skolen kalles byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) nå inn på teppet.

Mandag morgen gikk det ut en epost fra Eivor Evenrud (Rødt) hvor hun kaller inn til høring. Evenrud ber om at det settes av tre timer til høringen. Hun har tidligere vært svært kritisk til særlig konsulentbruken Dagbladet har har dokumentert.

Evenrud ledet utvalget, og har kalt inn til høringen etter at Dagbladet i dag tidlig kunne legge fram SMS-er som viste at at Thorkildsen fryktet lærerstreik som følge av lønnsfesten i egen etat.

«For at bystyrets medlemmer skal få svar på alle sine spørsmål, er det nå derfor behov for en lengre form for utspørring- en høring», skriver Evenrud i innkallingen.

- Et skrekkeksempel

I SMS-utvekslingen med utdanningsdirektør Marte Gerhardsen, som Dagbladet har fått tilgang på, kom det fram både Thorkildsen og Gerhardsen fryktet streik som følge av sakene om lønnsfesten.

Likevel ble lønningsøkningene ikke reversert.

«Jeg er sterkt bekymra for at denne debatten om lederlønninger skal ende i streik blant lærerne. Det vil være katastrofe. Jeg setter pris på hjelp, vi trenger å være tydelige nå», skrev Thorkildsen til Gerhardsen i en SMS 22. oktober.

Evenrud bekrefter at SMS-ene ble utslagsgivende for at hun kalte inn til høring.

- Når politikere blir for opptatt av å «styre budskapet», blir det bare rot. Dette er et skrekkeksempel på det. Nå blir sitter vi igjen med flere spørsmål enn svar, og kaller inn til høring for å få ordentlige svar, sier Evenrud til Dagbladet.

Frp støtter høring

Mens lærerne i Oslo-skolen er bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020, har mange av direktørene i Oslo-skolen fått store lønnshopp. Lærerne er tilbudt 1,7 prosent lønnsøkning - enkelte direktører fikk over 10 prosent, og dét utenom ordinært lønnsoppgjør.

Også Frp, Venstre og FNB forteller Dagbladet at de ønsker en høring av Thorkildsen etter Dagbladets artikler.

- Vi er ikke et gram beroliget eller mildere til sinns av svarene til skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, tvert om - uroen øker fra dag til dag. Vi mener byråden nærmest vanskjøtter Oslo- skolen, og er bekymret over de kommende kuttene på én milliard, bruken av midlene i sektoren, økt millionlønn til direktørene, og ansvarsfraskrivelsen til skolebyråden i hennes svar til bystyret, sier Aina Stenersen (Frp) til Dagbladet.

- Forkastelig

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Aina Skjefstad Andersen leder Utdanningsforbundet i Oslo, og har uttalt seg svært kritisk til lønnsfesten. Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund har vært enda krassere:

- Det er forkastelig. Jeg må virkelig si at jeg ble veldig skuffet av å lese om direktørlønninger. Det ødelegger respekten for ordningene vi har, øker forskjellene i samfunnet og svekker grunnlaget for velferdsstaten, har hun tidligere fortalt Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer