Hastemøte i søppelgiganten

Etter Arbeidstilsynets razzia mot RenoNorden i morges.

HASTEMØTE: RenoNorden hovedkontor i Frogner i Sørum kommune. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HASTEMØTE: RenoNorden hovedkontor i Frogner i Sørum kommune. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter arbeidstilsynet og politiets omfattende razzia mot søppelgiganten i morges, har RenoNorden-sjef Svein Tore Aurland innkalt til hastemøte for hele ledelsen.

- Vi lager en pressemelding nå der vi vil svare på det vi opplever som tøffe angrep mot oss. På generelt grunnlag vil jeg si at er klare for å samarbeid med Arbeidstilsynet. Vi kan ikke leve med at det går rykter ute om at vi behandler ansatte dårlig, sier kornsernsjef Aurland til Dagbladet.

«Trenger ikke syke folk» Dagbladet har snakket med en rekke tidligere RenoNorden-ansatte som forteller om graverende arbeidsforhold hos det norske renovasjonsselskapet:

• Ansatte skal ha bli gitt uverdige boforhold. De østeuropeiske renovasjonssarbeiderne skal blant annet ha blitt stuet inn under trapper og i en vedbod.

• Ansatte som skadet seg på jobben hevder at de har blitt sendt hjem med beskjeden om at de ikke «trenger syke folk».

• Flere forteller at de ikke har fått lønn. Flere forteller at de heller aldri har sett snurten av en arbeidskontrakt.

• I tillegg påstår flere at de ble utsatt for trusler og trakassering da de forsøkte å klage på arbeidsforholdene.

RenoNorden håndterer avfall i 98 norske kommuner og for rundt 1,7 millioner nordmenn.

Avviser Aurland avviser overfor Dagbladet anklagene mot RenoNorden.

- Har dere blitt varslet om at disse forholdene skal ha funnet sted?

AKSJONERTE: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden  på regionalkontoret på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
AKSJONERTE: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden på regionalkontoret på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Dette er blant de tingene vi vil komme tilbake til i pressemeldingen, sier konsernsjefen.

- Ingenting å skjule - Vi har ingenting å skjule. De må komme og sjekke de som måtte ønske det. Det er ingen som får dårlig betalt. Det kan jeg garantere, sier rekrutteringsansvarlig ved RenoNorden, Jan Johansen, til Dagbladet.

- På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune. Politiet delok også i aksjonen.

Rekordoverskudd RenoNorden hadde i 2009 380 millioner i inntekter og et årsresultat på nesten 54 millioner, det beste i selskapets historie. Samtidig økte selskapets samlede gjeld kraftig, til 341 millioner kroner.