Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hastemøte om Krekar

Kyrksæterøra hiver seg rundt for å forberede seg på å ta imot 58-åringen.

BLIR TVANGSPLASSERT: Politiet og UDI har bestemt at mulla Krekar skal tvangsplasseres i den lille trønderbygda Kyrksæterøra. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD OG BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
BLIR TVANGSPLASSERT: Politiet og UDI har bestemt at mulla Krekar skal tvangsplasseres i den lille trønderbygda Kyrksæterøra. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD OG BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Klokka 13.10 er møtet ferdig. Lensmann Anette Ertvåg sier seg godt fornøyd.

- Vi har fått diskutert flere viktige oppgaver, sier hun til Dagbladet.

KYRKSÆTERØRA/OSLO (Dagbladet): Klokka 11.30 holdes et hastemøte mellom en rekke relevante etater på Kyrksæterøra. Temaet er hvordan den lille bygda i Sør-Trøndelag skal forberede seg på å ta imot mulla Krekar, som snart blir plassert der.

Dagbladet får av forværelset på Hemne og Snillfjord lensmannskontor bekreftet at deltakerne på møtet er lensmann Anette Ertvåg, Hemne-ordfører Ståle Vaag (Ap), rådmann Torger Aarvaag, regionens UDI-ansvarlige og leder for Jarlen mottakssenter, Herbjørn Jenssen.

Flyttes over 50 mil Det ble i går kjent at Krekar - egentlig Najmuddin Faraj Ahmad - er besluttet tvangslassert på Kyrksæterøra når han slipper ut av fengsel mot slutten av uka. Han soner for tida i Kongsvinger fengsel på grunn av trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Tvangsflyttingen innebærer at Krekar havner over 50 mil fra familien i Oslo, og hans advokat Brynjar Meling har allerede varslet omkamp om vedtaket.

Når Krekar kommer til Kyrksæterøra - eller Øra på folkemunne - får han ikke lov til å bevege seg utenfor Hemnes kommunegrenser. Han må også melde seg for politiet tre ganger i uka.

- Visste før helga - Vi har visst om dette siden før helga. Dette er en arbeidsoppgave vi har fått, og som vi skal løse på best mulig måte, sier lensmann Ertvåg til Dagbladet.

Hun forteller at møtet skal dreie seg om vurderinger og trusselsituasjonen rundt Krekar.

I MØTE: Representanter fra politiet, UDI, kommuneledelsen og mottaket sitter i møte på lensmannskontoret i Hemne og Snillfjord. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET
I MØTE: Representanter fra politiet, UDI, kommuneledelsen og mottaket sitter i møte på lensmannskontoret i Hemne og Snillfjord. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Det er uten tvil en profilert mann som kommer hit, og det må vurderes om vi er godt nok rustet for oppgaven. Eventuelt må det hentes inn flere ressurser, sier lensmannen.

Instruks fra ministeren Tvangsflyttingen er en direkte konsekvens av at justisminister Anders Anundsen (Frp) i forrige uke sendte ut en instruks til politidistriktene om at personer som Krekar - som er besluttet utvist - kan bli pålagt et visst oppholdssted og meldeplikt i påvente av utsendelsen. Slike steder skal ligge utenfor de store byene.

Krekar er besluttet utvist fordi han er en fare for rikets sikkerhet, men kan p.t. ikke sendes ut fordi han risikerer tortur og død dersom han sendes tilbake til Nord-Irak, der han har mange fiender fra tida da han ledet gruppa Ansar al-Islam.

Dagbladet følger saken.

HER MØTES DE: Hastemøtet om Krekar foregår her, i lensmannskontoret for Hemne og Snillfjord. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET
HER MØTES DE: Hastemøtet om Krekar foregår her, i lensmannskontoret for Hemne og Snillfjord. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media