Hastemøte om Libanon-styrker

Allerede i morgen kan Norge tilby FN soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da skal flere FN-land samles i New York for å finne ut hvordan de kan stable på beina en FN-styrke på 15 000 soldater. Frankrike kommer til å lede styrken, som må på plass så snart som mulig. Israel har signalisert at de ikke vil stanse sine militære aktiviter i Sør-Libanon, før en FN-styrke er inne. Det vil trolig ta flere uker.

Etter at FNs sikkerhetsråd kom fram til en resolusjonstekst fredag, har Forsvarsdepartementet jobbet intenst med å finne ut hvilke styrker som er tilgjengelige for et slikt skarpt oppdrag.

Unifil-styrken vil nå få mandat til å bistå den libanesiske hæren, med blant annet å avvæpne Hizbollah. Geriljagruppa har på sin side sagt at de ikke vil la seg avvæpne, til tross for flere FN-resolusjoner.

-  Vi jobber nå tett med nærstående land, og i løpet av uka vil det bli holdt en konferanse i New York hvor dette skal diskuteres. Men jeg understreker at det ennå ikke er tatt noen endelig beslutning, sier Espen Barth Eide, statsekretær i Forsvarsdepartementet.

Marinestyrker

Norske offiserer har lang erfaring fra Unifil-styrken i Sør-Libanon, men det er ventet at et fornyet oppdrag vil bli langt skarpere. Norge har allerede 500 soldater i ISAF-styrkene i Afghanistan, og forbereder et bidrag til en FN-styrke i Darfur-provinsen i Sudan. Hæren har dermed få mannskaper, og et norsk bidrag kan komme fra Sjøforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret har disponibel en skvadron med fire MTB\'er, og rundt 100 mannskap, for eventuelt FN-oppdrag i Sør-Libanon. De kan patruljere kyststripa i sør, og vil ha mandat til å stoppe eventuell smugling inn til de stridende parter.

-  Forankret i Stortinget

15 000 FN-soldater: FN har allerede 2000 soldater i Libanon, men skal nå utvide styrken. Foto: SCANPIX
15 000 FN-soldater: FN har allerede 2000 soldater i Libanon, men skal nå utvide styrken. Foto: SCANPIX Vis mer

Statsminister Jens Stoltenberg, sier regjeringen vil sikre seg Stortingets støtte, avhengig av størrelsen på et eventuelt norsk bidrag.

-  Regjeringen har sagt at den vil være positiv til en internasjonal styrke i Libanon. Så får vi ta stilling til en konkret henvendelse om et eventuelt norsk bidrag når den skulle komme, sier han. Stortingspresident Thorbjørn Jagland advarte i går mot å gå utenom Stortinget når en beslutning om norske styrker skal tas.

-  Vi vil på vanlig måte forankre dette i Stortinget. Det er helt uproblematisk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Leder for Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen, mener regjeringen bør droppe en mulig styrke til Darfur, dersom de beslutter å sende styrker til Sør-Libanon.

-  Det virker som om regjeringen er svært usikker på om de har kapasitet til å dra til Sør-Libanon, sier han.