Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hastemøte om Libanon-styrker

Allerede i morgen kan Norge tilby FN soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da skal flere FN-land samles i New York for å finne ut hvordan de kan stable på beina en FN-styrke på 15 000 soldater. Frankrike kommer til å lede styrken, som må på plass så snart som mulig. Israel har signalisert at de ikke vil stanse sine militære aktiviter i Sør-Libanon, før en FN-styrke er inne. Det vil trolig ta flere uker.

Etter at FNs sikkerhetsråd kom fram til en resolusjonstekst fredag, har Forsvarsdepartementet jobbet intenst med å finne ut hvilke styrker som er tilgjengelige for et slikt skarpt oppdrag.

Unifil-styrken vil nå få mandat til å bistå den libanesiske hæren, med blant annet å avvæpne Hizbollah. Geriljagruppa har på sin side sagt at de ikke vil la seg avvæpne, til tross for flere FN-resolusjoner.

-  Vi jobber nå tett med nærstående land, og i løpet av uka vil det bli holdt en konferanse i New York hvor dette skal diskuteres. Men jeg understreker at det ennå ikke er tatt noen endelig beslutning, sier Espen Barth Eide, statsekretær i Forsvarsdepartementet.

Marinestyrker

Norske offiserer har lang erfaring fra Unifil-styrken i Sør-Libanon, men det er ventet at et fornyet oppdrag vil bli langt skarpere. Norge har allerede 500 soldater i ISAF-styrkene i Afghanistan, og forbereder et bidrag til en FN-styrke i Darfur-provinsen i Sudan. Hæren har dermed få mannskaper, og et norsk bidrag kan komme fra Sjøforsvaret.

Forsvaret har disponibel en skvadron med fire MTB\'er, og rundt 100 mannskap, for eventuelt FN-oppdrag i Sør-Libanon. De kan patruljere kyststripa i sør, og vil ha mandat til å stoppe eventuell smugling inn til de stridende parter.

-  Forankret i Stortinget

15 000 FN-soldater: FN har allerede 2000 soldater i Libanon, men skal nå utvide styrken. Foto: SCANPIX
15 000 FN-soldater: FN har allerede 2000 soldater i Libanon, men skal nå utvide styrken. Foto: SCANPIX Vis mer

Statsminister Jens Stoltenberg, sier regjeringen vil sikre seg Stortingets støtte, avhengig av størrelsen på et eventuelt norsk bidrag.

-  Regjeringen har sagt at den vil være positiv til en internasjonal styrke i Libanon. Så får vi ta stilling til en konkret henvendelse om et eventuelt norsk bidrag når den skulle komme, sier han. Stortingspresident Thorbjørn Jagland advarte i går mot å gå utenom Stortinget når en beslutning om norske styrker skal tas.

-  Vi vil på vanlig måte forankre dette i Stortinget. Det er helt uproblematisk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Leder for Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen, mener regjeringen bør droppe en mulig styrke til Darfur, dersom de beslutter å sende styrker til Sør-Libanon.

-  Det virker som om regjeringen er svært usikker på om de har kapasitet til å dra til Sør-Libanon, sier han.