MØTE UTSATT - IGJEN: Det var 29. desember i fjor at arbeidsministeren gikk knallhardt ut i Dagbladet, etter at Dagbladet hadde dokumentert hvordan organiserte kriminelle miljøer fikk stadig større innpass i det norske samfunnet. Møtet der temaet skulle taes opp er blitt utsatt to ganger. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MØTE UTSATT - IGJEN: Det var 29. desember i fjor at arbeidsministeren gikk knallhardt ut i Dagbladet, etter at Dagbladet hadde dokumentert hvordan organiserte kriminelle miljøer fikk stadig større innpass i det norske samfunnet. Møtet der temaet skulle taes opp er blitt utsatt to ganger. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Hastemøte om svart arbeid hastet ikke så fælt likevel

- Er nok ikke på toppen av regjeringens agenda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anette Trettebergstuen (Ap) er ikke imponert over arbeidsminister Robert Erikssons handlingsevne mot svart arbeid. Hun stilte tidligere denne uka spørsmål ved et hastemøte om problemet som Erksson hadde annonsert før nyttår.

Møtet har ennå ikke funnet sted - og nå er det klart at det ikke finner sted før etter påske.

Gikk hardt ut Det var 29. desember i fjor at arbeidsministeren gikk knallhardt ut i Dagbladet, etter at Dagbladet hadde dokumentert hvordan organiserte kriminelle miljøer fikk stadig større innpass i det norske samfunnet.

Kripos advarte mot en utvikling de fryktet ville undergrave samfunnet, etter at kriminelle i bransje etter bransje etablerte selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet.

- Jeg tar Kripos' advarsler på det dypeste alvor. Vi må slå hardt ned på dette, sa Eriksson, som sa at han ville kalle inn partene i arbeidslivet og relevante etater til et krisemøte.

Trettebergstuens spørsmål gikk på hva som egentlig skjedde med det annonserte krisemøtet.

Utsatt flere måneder Nå er svaret fra Eriksson klart - og der går det fram at hastemøtet som skulle finne sted i , nå tidligst finner sted etter påske.

IKKE IMPONERT: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE IMPONERT: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Anette Trettebergstuen er ikke imponert.

- At det tar tre måneder å arrangere et hastemøte om alvorlig kriminelle forhold i arbeidslivet vitner dessverre om at dette nok ikke er på topp på regjeringens agenda, og tyder ikke akkurat på gjennomføringskraft, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Det svarer statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet slik på:

- Statsrådens prioritering av kampen mot sosial dumping handler om mer enn bare dette ene møtet. Årsaken til at møtet ble utsatt var at vi ønsket å vie mer tid til diskusjon med partene enn det var satt av muligheter for i det opprinnelig oppsatte møtet. I mellomtiden har statsråden blant annet vært i Bergen og deltatt i uanmeldt tilsyn sammen med flere tilsynsetater, og han har sett på ulike modeller for å bekjempe arbeidsmiljøkriminalitet. Den forrige regjeringen brukte tydeligvis mye tid på å gjennomføre møter, men vår regjering har høyere ambisjoner enn som så, og vil finne frem til tiltak som fungerer.

Lover møte Her er hele ordlyden i Erikssons svar i Stortinget:

«Oppfølging av arbeidslivskriminalitet var satt på dagsordenen til møte med hovedorganisasjonene i arbeidslivet i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd 4. mars. Den gang ble imidlertid temaet utsatt på grunn av undertegning av den nye intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.

Det skal holdes et eget møte med partene i arbeidslivet om bekjempelse av arbeidslivskriminalitet like over påske. På dette møtet
vil også Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet delta. Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet er bedt om å legge fram situasjonsbeskrivelser.

Formålet med dette møtet er å ha en første drøfting med de berørte aktørene. Informasjon fra flere kontrolletater tyder på at ulike former for kriminalitet er et økende problem i arbeidslivet. Det rapporteres om lovbrudd også innenfor ulike offentlige etaters ansvarsområder. Derfor er det ønskelig å se på mulighetene for styrker samarbeid mellom de offentlige kontroll- og tilsynsetatene.

Regelverket som allerede finnes skal etterleves og håndhevingen skal være effektiv. Velfungerende tilsynsmyndigheter er avgjørende i dette arbeidet. Samtidig må alle aktører bidra ved å bruke de muligheter som ligger der til å velge de seriøse og lovlydige virksomhetene. Derfor er også trepartssamarbeidet i arbeidslivet viktig for å mobilisere til bred innsats mot
kriminalitet og for å fremme seriøse og anstendige arbeidsforhold.»