Hastemøte: - Partenes ansvar

Regjeringen kaller i dag partene i lærerstreiken inn på teppet. Men arbeidsminister Marte Mjøs Persen sier det er partenes ansvar å løse konflikten.

KALLES INN PÅ TEPPET: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kaller i dag partene i lærerstreiken inn på teppet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KALLES INN PÅ TEPPET: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kaller i dag partene i lærerstreiken inn på teppet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har kalt inn partene i lærerstreiken til møte i dag.

Møtet finner sted klokka 14 i departementet, ifølge Aftenposten.

Blir det tvungen lønnsnemnd, er det arbeidsministerens oppgave. Dagbladet har spurt arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) hvor stor sannsynligheten er for tvungen lønnsnemnd, etter Brennas innkalling.

- Det er partene som eier konflikten og som har ansvar for å løse den, sier Persen til Dagbladet fredag ettermiddag.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal var svært lite meddelsom på vei inn på møtet med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

- Jeg har ikke noe å si, egentlig, sier Handal til NTB minutter før møtet skulle starte.

Handal legger til at han ikke vet hvorfor han er kalt inn til møte.

ARBEIDSMINISTER: Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARBEIDSMINISTER: Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den fastlåste lærerstreiken har pågått i lang tid, og den eskalerte seinest i dag. Til uka skal ytterligere mellom 300 og 400 lærere fra de tre streikende lærerorganisasjonene i streik.

De fleste er fra Utdanningsforbundet, som totalt har 8450 streikende lærere fra neste uke.

Lærerne krever blant annet et «skoletillegg» på 10 300 kroner fra 1. mai neste år. Motparten, KS, motsetter seg dette. De mener lærerne ikke kan forsyne seg av neste års lønnsoppgjør allerede nå, ettersom 40 yrkesgrupper skal få sin bit av kaka.

Regjeringen: - Høy terskel

Streiken er tidenes lengste, og spørsmålet har vært hvor lenge situasjonen kan pågå uten at Brenna griper inn og krever tvungen lønnsnemd.

Det kan gripes inn i en konflikt dersom den fører til fare for liv eller helse, eller har andre alvorlige samfunnskonsekvenser. Arbeidsdepartementet opplyste torsdag at de ikke har et klart svar på hvor den grensen går.

- Autoritært

Foreløpig har det vært lang vei fram til en løsning. Partene har hatt møter, og riksmekleren har vært i kontakt med Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund, og det har også funnet sted møter mellom partene. Men uten hell.

Rødts Mimir Kristjansson fortalte Dagbladet i går at det vil være «autoritært» dersom Brenna og regjeringen griper inn i streiken.

- Det er partene i arbeidslivet som eier konflikten og det er deres ansvar å finne en løsning, sier arbeids- og inkluderingsminister, Marte Mjøs Persen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer