- Dette er et hurtigspor som del av budsjettenigheten. Nå er det et flertall som sikrer at inntrammingen skjer, og da er det like greit å få gjort det med en gang, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.
Under finansdebatten torsdag vil hun selv legge fram representantforslaget som regjeringspartienes parlamentariske ledere har undertegnet sammen med henne.
Det slår fast at botidskravet for rett til permanent oppholdstillatelse skal heves fra tre til fem år.
- Vi vil kreve hastebehandling, og da blir dette realitetsbehandlet allerede på mandag. Det er ikke noe problem. Dette har gått alle formaliaspor før og har vært grundig behandlet, sier Jensen.

Disse Frp-toppene sa nei til Erna
Får følger
Forslaget innebærer at alle utlendinger som innen 1. desember i år har hatt opphold i Norge i tre år eller mer, vil ha rett til permanent opphold.
Men da må man søke innen utgangen av januar, hvis ikke vil man miste denne rettigheten.
Og for alle som ikke nådde botidskravet på tre år innen 1. desember, er det uansett for sent. Et sted må jo grensa gå, mener Jensen.
Ifølge Frp frister dagens frist på tre år mange til å jukse, ved at de holder opplysninger skjult fra utlendingsmyndighetene til fristen nås.

- Erna er svekket. Ingen tvil
- Det at vi nå utvider botidskravet for permanent opphold fra tre til fem år, er et viktig grep for å gi utlendingsmyndighetene bedre tid til kunne avdekke juks, og med det gjøre det enklere å kunne sende flere kriminelle utlendinger ut av landet, framholder Jensen.
Behandlet før
Forslaget om å øke botidskravet var del av Sundvollen-erklæringen som Høyre, Frp, KrF og Venstre undertegnet i 2013. Men forslaget falt likevel da det kom til votering i 2016.
- Det ble nedstemt takket være Venstre og KrF. Men det vil ikke skje nå, sier Jensen.

Vil sikre at staten kjøper norsk
At forslaget har vært utredet før, er grunnen til at partiene nå mener det kan hastevedtas i stortingssalen - uten å gå veien om komitébehandling.
- Dette har gått alle formaliaspor før. Sist forslaget ble behandlet i Stortinget fikk man bekreftet fra Justisdepartementet at det ikke var formelle hindre for å få gjennomført dette. I stedet for en lang byråkratisk runde, kan vi gjøre det slik, sier Jensen.