- Haster med et digitalt sårbarhetsutvalg

Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt inviterer regjeringen til å nedsette et digitalt sårbarhetsutvalg for å få styrket beredskapen og understeker at det må skje fort.

MÅ SKJE FORT: Justiskomitéens leder Hadia Tajik sier det er viktig å få nedsatt et digital sårbarhetsutvalg fort.  Foto. Nina Hansen / Dagbladet
MÅ SKJE FORT: Justiskomitéens leder Hadia Tajik sier det er viktig å få nedsatt et digital sårbarhetsutvalg fort. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Moderne teknologi gjør oss mer sårbare, både for naturkatastrofer og angrep. Det krever en annen beredskap enn før. Derfor ønsker vi oss et digitalt sårbarhetsutvalg med et bredt mandat og en omfattende utredning, sier Hadia Tajik.

Hun er nå leder av justiskomiteen på Stortinget og har sammen med lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, skrevet en kronikk i dagens utgave av Dagbladet.

- Sårbare områder I kronikken viser de til Dagbladets prisbelønte serie «Null Ctrl» som har avslørt en lang rekke sårbare områder i vårt digitale samfunn.

- Denne serien var veldig god og har økt bevisstheten hos Dagbladets lesere om hvor gjennomsiktige vi er og hvor lett det er å få tilgang til informasjon som vi trodde var privat og vanskelig tilgjengelig, sier Hadia Tajik.

Samfunnet kan og blir rammet av utilsiktede hendelser. Brannen i Lærdal minnet om sårbarheten i moderne kommunikasjonssystemer. Mer ekstremt vær, flom, brann og ulykker har et potensiale i seg til å ta ut kommunikasjonslinjer, telenett og nødsamband.

- Mer kunnskap - Digital sårbarhet rammer privatpersoner, men også samfunnsaktører, beredskapsetater og bedrifter. Når Telenorledelsens datamaskiner tappes, ser vi bredden i utfordringen. Vi trenger mer kunnskap om vår digitale sårbarhet, både for hver enkelt av oss og som samfunn, sier Hadia Tajik.

Hun påpeker at det er 13 år siden Kåre Willoch ledet sårbarhetsutvalget, syv år siden vi hadde utvalget som vurderte landets kritiske infrastruktur og fire år siden vi fikk utredningen om personvern i det digitale samfunnet.

- Vi har hatt en bred, omfattende og nødvendig debatt om bedre beredskap i Norge. Gjørv-kommisjonen understreket viktigheten av å erkjenne risiko. Lederen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) etterlyste før jul økt prioritering av Cybersikkerhet på strategisk nivå. Vi har konstatert trusselen, tatt i bruk teknologien, men ikke kommet langt nok med tiltakene, sier Hadia Tajik.

- Må skje fort De to komitélederne for Arbeiderpartiet på Stortinget vil derfor ha et bredt faglig grunnlag for å møte en økende digital sårbarhet.

- Vi inviterer regjeringen til å nedsette et digitalt sårbarhetsutvalg for å få en helhetlig gjennomgang av samfunnets digitale sikkerhetsutfordring. Det er viktig å sikre at myndigheter med beredskapsansvar har bedre «Ctrl». Bare slik kan vi styrke og samordne beredskapen, og sørge for at vår digitale hverdag blir tryggere. Det må skje fort fordi det er viktig, sier Hadia Tajik.

- Velkommen etter Høyres justispolitiske talsmann Anders Werp sier velkommen etter og minner om at Høyre har etterlyst en samordning og en helhetlig strategi på cyberfeltet i mange år.

- De har rett i at risikobildet er blitt forverret, men de kommer med dette nå etter tre og en halv måned i opposisjon. Velkommen etter. Vi kan spørre hvorfor de ikke gjorde noe i løpet av de åtte årene de satt i regjering. Bevisstheten på dette området var svært lav. Vi ønsker ikke flere utredninger, men handling. Det vil komme med den nye regjeringen, sier Anders Werp.

- Dette er noe de rød-grønne hadde hatt god anledning til å gjøre noe med den tiden de satt i regjering. Den sittende regjering er fullstendig klar over utfordringen på området og vil selvsagt gjøre sitt for å møte denne situasjonen på best mulig måte, sier statssekretær Hans J. Røsjorde i Justisdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer