- Haster med et digitalt sårbarhetsutvalg

Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt inviterer regjeringen til å nedsette et digitalt sårbarhetsutvalg for å få styrket beredskapen og understeker at det må skje fort.

MÅ SKJE FORT: Justiskomitéens leder Hadia Tajik sier det er viktig å få nedsatt et digital sårbarhetsutvalg fort.  Foto. Nina Hansen / Dagbladet
MÅ SKJE FORT: Justiskomitéens leder Hadia Tajik sier det er viktig å få nedsatt et digital sårbarhetsutvalg fort. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Moderne teknologi gjør oss mer sårbare, både for naturkatastrofer og angrep. Det krever en annen beredskap enn før. Derfor ønsker vi oss et digitalt sårbarhetsutvalg med et bredt mandat og en omfattende utredning, sier Hadia Tajik.

Hun er nå leder av justiskomiteen på Stortinget og har sammen med lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, skrevet en kronikk i dagens utgave av Dagbladet.

- Sårbare områder I kronikken viser de til Dagbladets prisbelønte serie «Null Ctrl» som har avslørt en lang rekke sårbare områder i vårt digitale samfunn.

- Denne serien var veldig god og har økt bevisstheten hos Dagbladets lesere om hvor gjennomsiktige vi er og hvor lett det er å få tilgang til informasjon som vi trodde var privat og vanskelig tilgjengelig, sier Hadia Tajik.

Samfunnet kan og blir rammet av utilsiktede hendelser. Brannen i Lærdal minnet om sårbarheten i moderne kommunikasjonssystemer. Mer ekstremt vær, flom, brann og ulykker har et potensiale i seg til å ta ut kommunikasjonslinjer, telenett og nødsamband.

- Mer kunnskap - Digital sårbarhet rammer privatpersoner, men også samfunnsaktører, beredskapsetater og bedrifter. Når Telenorledelsens datamaskiner tappes, ser vi bredden i utfordringen. Vi trenger mer kunnskap om vår digitale sårbarhet, både for hver enkelt av oss og som samfunn, sier Hadia Tajik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer