- DET HASTER: Leder av Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, mener det haster med strengere terrorlovgivning for å forebygge såkalte soloterrorister. Foto: Jacques Hvistendahl
- DET HASTER: Leder av Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, mener det haster med strengere terrorlovgivning for å forebygge såkalte soloterrorister. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Haster med strengere terrorlovgivning

Bør på plass i løpet av 2012, mener Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens dom i Oslo tingrett er historisk, for første gang er noen dømt for terrorplanlegging i en norsk domstol.

I Oslo tingrett ble Mikael Davud dømt til sju års fengsel. Shawan Sadek Saeed Bujak ble dømt til tre års fengsel, mens David Jakobsen ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene - og bare fikk fire måneder i fengsel.

Hele denne straffen er sonet allerede i form av varetektsfengsling.

Samtidig er justispolitikere på Stortinget klare på at terrorlovgivningen må bli strengere.

- Ingen grunn til å vente - Det er ikke voldsomt overraskende at hovedmannen ble dømt. Men jeg stiller meg spørsmålet om hva dommen hadde vært dersom Davud var alene om dette, sier leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

Sandberg sikter til bestemmelsen om at påtalemyndigheten må bevise at minst to personer har inngått avtale om å begå terror, såkalt terrorforbund, for at de kan straffes i henhold til terrorlovgivningen.

Det er viktig - og det haster - å få på plass et strengere lovverk, mener Sandberg.

- Uavhengig av dommen må vi ha en debatt rundt PSTs ønske om ny lovgivning. Frp foreslo i fjor å senke terskelen i forhold til loven, for å gjøre det enklere å ta soloterrorister. Det er et stort spørsmål om vi har lovverk godt nok til å straffe noen av disse, dersom de hadde vært alene om det. Det som er straffbart her, er at de hadde en avtale, det er det som gjøre det mulig å dømme dem, sier Frp-nestlederen, og legger til:

- Det er ingen grunn til å skyve 22. juli-kommisjonen, eller Stortingets kommisjon foran seg, og avvente. Jeg forventer at regjeringen, før 22. juli-kommisjonen er ferdig, kommer med forslag til ny lovgivning.

Lovendring iløpet av 2012 Blant PST-forslagene Sandberg mener bør debatteres umiddelbart, er å gjøre det straffbart å planlegge soloterrorisme, og straffbart å delta på treningsleire der man læres opp til å begå terrorhandlinger.

- Det kan være vanskelig å dømme folk for å delta på en treningsleir, men gjøres det straffbart vil det gi PST flere muligehter til å overvåke og forebygge terror, sier Sandberg.

Det er flertall i Stortinget for skjerpet lovgivning, nå må det materialisere seg, mener Sandberg.

- Vi bør greie å få på plass et oppstrammet lovverk i løpet av 2012, sier han.

- Følger dette tett - Jeg tar dommen til den etterretning, det er en interessant avgjørelse, men vil avvente en rettskraftig dom, sier nestleder i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H).

- Uavhengig av denne dommen, vil vi følge dette svært tett videre. Eksempelvis å gjøre det straffbart å delta  på treningsleir er en type regulering som regjeringen bør se nærmere på, sier han.

TERRORDØMT: Shawan Sadek Saeed Bujak, her flanket av sine advokater Arvid Sjødin og Brynjar Meling, ble i dag dømt til tre års fengsel for terrorplanlegging. Den antatte hovedmannen, Mikael Davud, ble dømt til sju års fengsel. Foto: Berit Roald /Scanpix
TERRORDØMT: Shawan Sadek Saeed Bujak, her flanket av sine advokater Arvid Sjødin og Brynjar Meling, ble i dag dømt til tre års fengsel for terrorplanlegging. Den antatte hovedmannen, Mikael Davud, ble dømt til sju års fengsel. Foto: Berit Roald /Scanpix Vis mer