Coronaviruset:

Hastestenger pub

Svingen pub i Målselv har måtte stenge to ganger på ei uke. Nå hastestenger kommuneoverlegen utestedet i ei uke framover. Innehaveren beklager - og støtter vedtaket.

GROVE BRUDD: En russefest i Målselv var langt unna å overholde smittevernreglene. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag skrev Dagbladet om Svingen pub på Heggelia i Målselv i Troms, som måtte stenge dansegulvet etter det kommuneoverlegen omtalte som grove «brudd på smittevernreglene».

En video fra russekroen viste et tettpakket dansegulv forrige lørdag kveld. Resultatet ble at puben så seg nødt til å stenge diskoteket.

Fredag uka etter fikk Svingen pub besøk fra politiet etter tips fra kommuneoverlegen, og måtte nok en gang stenge for kvelden. Det var avisa Nordlys som først omtalte hendelsen ved puben fredag kveld.

Lørdag ettermiddag ble det klart at kommuneoverlege Vidar Bjørnås har fattet hastevedtak hjemla i smittevernloven om stenging av virksomheten i ei uke.

- Saken vil bli behandlet videre fra administrativt og politisk hold i kommende uke, sier Bjørnås til Dagbladet.

- Vi anså det som nødvendig i og med at det kom to brudd på et så kort intervall, sier han videre.

- God stemning

Operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt forteller at kommuneoverlegen tok kontakt med politiet fredag kveld, med melding om brudd på regler om avstand og smittevern.

- Vi ble bedt om å bistå med å få stedet stengt. Det var god stemning, og anslagsvis 80 til 90 personer i lokalene, sier han til Dagbladet.

Augensen forteller at tømmingen av lokalet gikk rolig for seg, og opplyser at det er kommunen som følger opp saken videre.

Han understreker at Svingen pub på generell basis ikke byr på store problemer.

- Dette er ikke et sted som generelt utmerker seg i negativ retning, selv om vi nå har hatt et par hendelser de siste to helgene, sier han, og understreker at politiet ikke var involvert forrige helg.

Beklager

Innehaver Jan Johnson ved Svingen pub beklager hendelsen - og sier seg enig i avgjørelsen. Han sier Svingen pub hadde vurdert å stenge virksomheten uansett, uavhengig av hastevedtaket.

- Jeg sa til Rådmannen at vi anser det som best at vi stenger, gitt situasjonen. Mange har ringt og spurt om vi har åpent i kveld, og vi kan ikke ta sjansen på å havne i en liknende situasjon igjen, sier han til Dagbladet.

Han forteller at puben har innført en rekke tiltak, og at de som ikke overholder avstandsreglene blir bedt om å forlate lokalet.

- Jeg respekterer politiet og smittelegen. Da vi fikk beskjeden fredag, stengte vi ned lokalet uten dramatikk. Alle var hyggelige og greie, og gikk ut med en gang de ble oppfordret til det.

Rekrutter på byen

Fredag hadde rekruttene ved militærleiren Rusta leir, som ligger like i nærheten, fått fri for kvelden, ifølge Johnson.

Han forteller at han forsto det slik at rekruttene som tilhørte samme gruppering ble regnet som én husstand.

- Vi lot noen fra sambandet, som vi så på som én husstand, sitte ved biljardbordene. De satt nærmere enn én meter, forklarer han.

Det var om lag 40 personer i dette området av puben, ifølge Johnson. Han sier at han totalt talte 72 personer i lokalet.

Det var bare personer med forsvarets ID-kort som ble sluppet inn fredag kveld, ifølge Johnson. Han mener militæret har svært gode smittevernrutiner.

Johnson forteller at de begynte å stoppe folk i døra fordi det var fullt allerede i åtte-nitida.

Politiet, som dukket opp rundt 23.30, var imidlertid ikke enige i at hele avdelingen kunne regnes som én husstand, sier Johnson. Etter politiets beskjed ble lokalet tømt i løpet av kort tid.

- Vi kan ikke komme i en situasjon hvor vi er på kant med en tolkning av gjeldende lovverk. Vi beklager hendelsene, sier han - og understreker at utestedet ikke har brutt smittevernreglene med overlegg.

Ble tipset

Kommuneoverlege Vidar Bjørnås i Målselv og Bardu kommune forteller at det for første gang ble avdekket brudd på smittevernreglene på Svingen pub i juli, da en skjenkekontroll avslørte at de, som et av flere utesteder, ikke etterkom kravet om bordservering. Hendelsen resulterte i en advarsel.

- Og så dukket saken fra forrige helg opp, hvor det var grove brudd på smittevernreglementet, sier han til Dagbladet.

Saken, som fremdeles er under behandling, ble behandlet av kommunen denne uka. Rådmannens foreslo først å frata utestedet skjenkebevillingen i ei uke.

- Virksomheten ble gitt tilsvarsmuligheten, og ble gjort kjent med det før helga. Vi ønsket en dialog rundt situasjonen.

Fredag, seint på kvelden, får Bjørnås tips om at det er «svært mange folk» på Svingen pub. Han bekrefter at han kontaktet politiet for å be dem undersøke saken.

- Da de kom til stedet, tok de kontakt og beskrev at det var brudd på avstandsreglene. Da anbefalte jeg at de stengte stedet for kvelden, noe som ble gjort.

Ifølge Bjørnås indikerte politiets rapport at det var dobbelt så mange til stede som forskriften tillater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer