Hastevedtak: Forbyr arrangementer

Fra natt til søndag blir det forbud mot alle arrangementer i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal, Lindesnes og Hægebostad.

LYNGDAL: En rekke personer har testet positivt etter arrangementene i dette bedehuset i Lyngdal sist helg. Foto: Krister Kvinlaug / Lyngdals Avis / NTB
LYNGDAL: En rekke personer har testet positivt etter arrangementene i dette bedehuset i Lyngdal sist helg. Foto: Krister Kvinlaug / Lyngdals Avis / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld var kommunene samlet til felles krisemøte, der også fylkesmannens beredskapsavdeling og Folkehelseinstituttet deltok.

- Kommunene fatter likelydende vedtak om at alle former for arrangementer og samlinger der privatpersoner samles utenfor hjemmet, ikke finner sted til og med mandag 16. november, skriver Farsund kommune i en pressemelding og fortsetter:

- Begrunnelsen er at kommunene trenger tid til å få bedre oversikt over den nåværende smittesituasjonen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

- Uoversiktlig

Det siste døgnet er det registrert 43 nye smittede etter at et rumensk miljø organiserte flere samlinger i Betania bedehus i Lyngdal. Kommunen omtaler det som et «fremmedspråklig miljø» som har forgreininger til Lindesnes, Farsund og Søgne.

I tillegg oppsto det nylig et utbrudd i Farsund, hvor det er registrert 97 smittede.

På grunn av felles bo- og arbeidsmarked gjelder pålegget også i Hægebostad og Kvinesdal kommuner. Flekkefjord kommune iverksetter ikke noe pålegg, men går ut med en sterk anbefaling.

Pålegget er et hastevedtak hjemlet i smittevernloven §4-1, ifølge Lyngdal kommune. Smittesituasjonen er «alvorlig og uoversiktlig», ifølge pressemeldinga fra kommunen.

- Vi har hatt det tungt de siste dagene, sier lederen av den rumenske menigheten til NRK lørdag kveld.

Forstanderen sier det stort sett var unge mennesker på møtene.

- Jeg håper virkelig ikke at det sprer seg til noen i risikogruppen. Vi mente ikke noe vondt. Vi er kjempelei oss for det som har skjedd.

Politianmeldelse

Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H), forteller til Dagbladet at kommunen ser svært alvorlig på smitteutbruddet, spesielt fordi de ikke vet hvor stort det er.

- Frammøtet i menigheten har et visst antall. Det var fem forskjellige samlinger forrige helg. Sannsynligvis er det mange av de samme som har gått igjen på disse. Når vi får en komplett liste og oversikt begynner det å nærme seg. Vi mangler også en del testing av barna i det rumenske miljøet, sier ordføreren.

- Alle familier som har testet positivt tester barna nå, lover lederen i miljøet overfor NRK.

I en pressemelding lørdag ettermiddag kom det fram at kommunen går til politianmeldelse for brudd på smittevernloven. Kristensen bekrefter overfor Fædrelandsvennen at én person blir anmeldt for brudd på reglene om karantene og isolasjon.

- Jeg synes det burde vært unngått, sier ordføreren til Dagbladet.

- Det er så mange som har opplyst om det tidligere, fra sentralt hold og i media. Det ser vi veldig alvorlig på og blir fulgt opp. Vi må bruke de kanalene vi har for å vise alvorligheten, sier ordføreren videre om anmeldelsen.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer

Nye møter søndag

Ifølge Kristensen jobber smittesporingsteamet i kommunen for fullt.

- De er belastet så klart, men blir fulgt opp og får hvilen de trenger. De strekker seg absolutt. Sånn vil det være i en slik situasjon.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til eventuelle tiltak knyttet til skoler og barnehager. Dette blir vurdert, og nærmere informasjon kommer søndag.

- Det er nye møter fra klokka 10 i regionen og påfølgende interne møter utover dagen, bekrefter ordføreren.

Ifølge ordfører Kristensen er det ikke meldt om alvorlig sykdom blant de smittede. De fleste smittede er i 20- og 30-åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer