Hat-drap i skogen

Venninnene Julianne (24) og Laura (26) var på fem dagers tur i nasjonalparken. Nå tiltaler for første gang USA noen for hat-drap på lesbiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Darrell D. Rice har lenge vært mistenkt for dobbeltdrapet på Julianne M. Williams og Laura S. Winans. De to kvinnene ble funnet bakbundet og knivdrept i teltet sitt 1. juni 1996. En føderal storjury har reist tiltale for drap og mener Rice plukket ut sine ofre fordi han hater lesbiske. Han risikerer dødsstraff.

Winans var i ferd med å avslutte studiene ved Unity college i Maine da hun ble drept. Venninen Williams hadde hovedfag i geologi og var på vei inn i ny jobb.

Hat skal straffes

Loven som skjerper den føderale strafferammen for forbrytelser som har utspring i fordommer mot homofile og lesbiske ble innført i 1994. Det er første gang riksadvokaten anvender den.

- Akkurat som USA vil etterforske, tiltale og straffe terrorister som angriper Amerika utfra hat til det vi står for, vil vi etterforske, tiltale og straffe dem dem som angriper lovlydige amerikanere ufra hat til hvem de er, sier justisminister John Aschcroft. Vi hviler ikke før Julianne Williams og Laura Winans har rettferdighet.

Den åtte år gamle loven gir aktoratet rett til å føre bevis for Rices fordommer. De finner støtte i hans overfall på en kvinnelig syklist i den samme nasjonalparken året etter dobbeldrapet, samt uttalelser Rice er kommet med etter drapene.

Rice skal ha sagt at han hater homofile og at Williams og Winans «fortjente å dø fordi de var lesbiske horer».

Frykt

Shenadoah er et voldsomt populært naturområde sørvest for hovedstaden Washington og overfallet på de to turkameratene skapte frykt blant mange parkbrukere. Parkmyndighetene gjorde vondt verre da de lot det gå 36 timer fra funnet til publikum fikk beskjed om at en morder var løs.

- Dette er et voldsomt steg framover, sier David Smith i de homofiles organisasjon Human Rights Campaign om tiltalen. Organisasjonene mener likevel loven ikke går langt nok.

Laura "Lollie" Winans ble drept i teltet. Tiltalte har sittet fengslet for andre forhold siden 1998, men blir nå tiltalt for dobbeltdrapet.
Julianne Williams ble drept for sin legning, mener aktor. Faren hennes takker myndighetene som fullførte etterforskning fram til tiltale.