Hat og hevn i Gaza

Tre av Noga Cohens barn ble truffet da skolebussen de satt i ble bombet i Gaza-stripen i går. To unge palestinere ble drept i Israels hevnaksjon. I dag strømmet rasende palestinere ut i gatene for å ta ødeleggelsene etter Israels bomberegn i øyensyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av Noga Cohens barn var på vei til skolen like ved den jødiske bosettingen Kfar Darom i en skolebuss da bomben smalt i går morges. Selv om bussen var pansret, skjøt bombesplintene gjennom karosseriet. En 35 år gammel lærerinne med fire barn og en seksbarnsfar som fulgte skolebarna på bussen ble drept. Fem andre voksne og minst fire barn ble hardt skadd.

Cohens tre barn mistet en kroppsdel hver. I går trøstet hun datteren Orit (12) på Soroka-sykehuset i Beersheva. Hun mistet sin høyre fot i bombeangrepet.

Den israelske regjeringen la ansvaret for bombeangrepet på Fatah-fraksjonen under palestinernes leder Yasser Arafat, og kom med et kontant svar: Bare timer etter at skolebussen ble bombet, haglet rakettene over Gaza hvert minutt. To unge palestinere ble drept og 120 ble skadd i det to timer lange hevn-angrepet, som kom fra israelske helikoptre og krigsskip.

Tusenvis av palestinere deltok i dag i begravelsen av 16 år gamle Ibrahim Ahmed Othman. Han ble skutt i brystet og drept i et sammenstøt med israelske soldater nær den egyptiske grensa i går.

Ambassadør kalt tilbake

Ifølge NTB krevde en talsmann for Arafat at angrepet straks ble stanset, og sa at opptrappingen kunne føre hele situasjonen ut av kontroll.

Angrepet skapte panikk i byen som har en av verdens tetteste befolkning. Palestinere flyktet gjennom overbefolkede flyktningeleirer og trange gater. I morgentimene i dag kunne de sjokkerte innbyggerne gå rundt i ruinene av sine egne hjem i Gaza by.

USA krever nå at begge parter i konflikten besinner seg. Nabolandet Egypt nøler ikke med å plassere det hele og fulle ansvaret på Israel.

- President Hosni Mubarak har gitt instruks om at ambassadør Mohammed Bassiouni skal hjemkalles til Kairo umiddelbart på grunn av Israels opptrapping av aggresjonen mot palestinerne og overdreven maktbruk mot det palestinske folk, melder det egyptiske nyhetsbyrået MENA ifølge NTB.

Egypt undertegnet fredsavtale med Israel i 1979, som første arabiske land.

Etter bombeattentatene i går har totalt 243 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere. En fjerdedel av de drepte er barn og ungdommer, og langt de fleste er palestinere.

TRØSTES: Orit (12) på Soroka-sykehuset i Beersheva får trøst av mamma. Jenta mistet sin høyre fot i bombeangrepet.