Hat og hyllest til Kim il Hagen

De ekte verstingene trakk ned i Stortingets kjellerdyp, mens Vidar Kleppe spilte versting «light» sammen med sjefs-smisker John Alvheim i øverste etasje. På bakerste benk satt partifeller og lo av den nordkoreanske forestillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For sjelden har et vestlig parlament hatt et så sterkt innslag av østlig retorikk. Diktator-kritikken av Carl I. Hagen fra utmeldte Fridtjof Frank Gundersen ble imøtegått med en hyldningstime normalt forbeholdt land Frp'ere ikke liker å sammenligne seg med.

-Carl I. Hagen oppmuntrer og gir trøst til hver enkelt av oss, og spesielt de nye. Så fortsetter han i hele perioden å bygge oss opp til å bli gode politikere og gode mennesker, sa John Alvheim med dirrende stemme.

Men det var bare fortsettelsen. For kvelden før hadde stortingsgruppa, helt «spontant», enstemmmig klappet igjennom et støtteskrift: «Partiformannen er en sterk og dynamisk leder som stiller store krav sine medarbeidere, og enda større krav til sin egen innsats».

Kim II Hagen

Alvheim nektet å fortelle pressekorpset hvem som førte an i smiskingen, men etter det Dagbladet forstår var det Alvheim selv. Hvorfor en så «sterk og dynamisk leder» har behov for en slik støtte, er mer uklart. «Folk for Jagland» ble ingen suksess for fire år siden.

-Stortingsgruppa kunne ikke sitte stille og la Fridtjof Frank Gundersen få siste ordet slik han gjorde det på en så ufyselig måte. Vi var nødt til å slå tilbake, mente Alvheim.

SV-leder Kristin Halvorsen, som satt to etasjer under Frps forestilling, ville ikke fulgt samme strategi.

-Hadde jeg fått en sånn hyllest, hadde jeg skjønt at jeg virkelig har problemer, sa Halvorsen som fikk seg en god latter i går:

-Det utvises stor fantasi på vitsefronten og vi har for lengst utnevnt Kim Il Hagen. I Nord-Korea skjer en viss oppmyking, i Frp går det motsatt vei.

Versting-støtte

Men det var ikke bare hva som ble sagt som var viktig i går, men hvem som sa det. Vidar Kleppe - verstingen som før jul ikke ville skrive under noe støtte-opprop, som falt i Alvheims unåde da han antydet nestleder-ambisjoner, og som ble forbannet på Hagens innblanding i Vest-Agder - satt smilende ved Alvheims side.

-Jeg kan si masse om Carl I. Hagen, men diktator er han ikke, sa Kleppe før han presiserte at det bare var som parlamentarisk leder Hagen ble vurdert. Hva som skjer i partiet «har jeg ikke full oversikt over, og kan derfor ikke uttale meg om».

Mens Kleppe snakket, satt noen av Frps mindre synlige representanter nederst ved bordet og lo av Kleppes god-ord om Hagen. Da forestillingen i 4. etasje var slutt, og Kleppe var tilbake på kontoret sitt, nektet han å vise Dagbladet lygekorset bak ryggen.

-Lyg ikkje

Da forestillingen i 4. etasje var slutt, og Kleppe var tilbake på kontoret sitt, nektet han å vise Dagbladet lygekorset bak ryggen.

-Eg lyg ikkje. Eg vil berre ha slutt på denne farsen i partiet. Det var derfor eg stilte opp. En time senere var andre akt i gang i kjellerstua på Stortinget. Der møtte Fridtjof Frank Gundersen og Dag Danielsen, henholdsvis demokratisk og udemokratisk vraket fra partiet, for å fortelle pressen om sine nye politiske liv.

De ser for seg 500 underskrifter, ei alternativ frp-liste i Oslo med Danielsen på topp og en plass på Stortinget til høsten. Men de skal ikke bruke unødig tid på å meisle ut et partiprogram. De overtar likeså godt Fremskrittspartiets.

Protest

Hvorfor velgerne da skal velge dem? -Fordi en demokratisk prosess i et parti er like viktig som selve programmet.

Det er en protest mot Hagens udemokratiske lederstil og sentraldirigering av partiet, sier Gundersen.

Velgerne vil likevel få merke hva som er det «virkelige» Fremskrittspartiet. Det skal være slutt på at Carl I. Hagen er alene om å snakke om innvandring. På spørsmål om lista er laget for å lage «jævelskap» for Carl I. Hagen, svarer Danielsen:

-Det har overhodet ikke vært noen motivasjon.

-Men en liten stimulans er det, bemerker Gundersen.

<B>PROTEST:</B>Dag Danielsen skal stå øverst på den nye lista i Oslo, som ikke har fått noe navn ennå. Fridtjof Frank Gundersen og Ann Katrin Vemer Krogh slutter seg også til protesten mot Hagens udemokratiske lederstil.
<B>STØTTE:</B>John Alvheim rant i går over av godord for sin kjære partiformann Carl I.Hagen, og han hadde fått med seg Vidar Kleppe - for anledningen.