Hat-predikanter kjemper for å bli

Den beryktede Abu Qatada og ni andre radikale islamister kjemper nå mot statsminister Tony Blairs forsøk på å kaste dem ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): De ti blir sett på som en fare for rikets sikkerhet og ble i går arrestert i London, Luton, Vest-Midlands og Leicestershire. Nå begynner en juridisk dragkamp der Tony Blair vil tvangssende predikantene til sine hjemland.


Men ingen kan utleveres til land der de risikerer å bli torturert, og de ti arresterte vil bruke dette for å hindre utvisning.

Britiske myndigheter utarbeider avtaler som skal hindre at de utleverte blir torturert, men Amnesty International mener avtalene «ikke er verd papiret de er skrevet på». Det er ventet at de arresterte vil anke en eventuell utvisningsdom.

Knyttet til 11. september

En avtale med Qatadas hjemland Jordan er allerede på plass. Mannen som en spansk dommer kalte «bin Ladens mann i Europa», kan derfor bli den første som blir utlevert.

Han kom til Storbritannia med en falskt pass i 1993, og fikk flyktningstatus året etter. I februar 2001 ble han arrestert etter at han skal ha planlagt et angrep mot julemarkedet i Strasbourg, men løslatt på grunn av manglende bevis.


Dersom han blir sendt til Jordan, må han trolig sone en tidligere livstidsdom for å ha vært involvert i terrorangrep i landet våren 1998. Qatada skal også ha vært en inspirasjonskilde for kaprerne 11. september.

18 videokassetter med Qatadas prekener ble funnet i en tysk leilighet som ble brukt av tre av kaprerne. Selv forsvant han etter terrorangrepene mot New York og Washington, men ble funnet og internert i Belmarsh-fengselet høsten 2002.

 SVOVEL:  Den radikale predikanten Abu Qatada skal ha inspirert kaprerne som fløy tre fly inn i World Trade Center og Pentagon 11. september. Nå vil han gå rettens vei for å hindre utlevering.
SVOVEL: Den radikale predikanten Abu Qatada skal ha inspirert kaprerne som fløy tre fly inn i World Trade Center og Pentagon 11. september. Nå vil han gå rettens vei for å hindre utlevering. Vis mer

- Åtte fra Algerie

I mars i år ble han løslatt etter at det britiske Overhuset bestemte at det ikke var lov å holde folk innesperret uten rettergang. Han har siden sittet i husarrest.

Britiske myndigheter sier Qatada står «i sentrum for terroristaktiviteter knyttet til al-Qaida i Storbritannia. Han skal ha finansiert terroraksjoner, og da han ble arrestert i 2001, fant politiet en konvolutt med 805 britiske pund og påskriften «til mujahedin i Tsjetsjenia».

I alt åtte menn fra Algerie skal også være blant de arresterte. To blir identifisert som «I» og «Q». «I» kom fra Algerie og søkte om asyl i Storbritannia i 1995. Han ble arrestert i 2002, anklaget for å støtte og samle inn penger til terrorgrupper.