«Hat tett knyttet i kjøtt. Endelig har tiden kommet for å handle»

Tittelen på doktorgraden hans var «Drap i Bradford». I dag innrømmet Stephen Griffiths (40) drap på tre kvinner.

INNRØMMET DRAP: Doktorgradsstudenten i Kriminologi, Stephen Griffiths, på et bilde tatt fra hans egen MySpace-side. I retten i dag innrømmet han å ha tatt livet av tre prostituerte kvinner i Bradford. Foto: REUTERS
INNRØMMET DRAP: Doktorgradsstudenten i Kriminologi, Stephen Griffiths, på et bilde tatt fra hans egen MySpace-side. I retten i dag innrømmet han å ha tatt livet av tre prostituerte kvinner i Bradford. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stephen Griffiths (40) forklarte seg for retten i Leeds Crown Court i dag. Dommer Openshaw beskrev Griffiths handlinger som «ondskapsfulle og grusomme», og sa at han aldri ville bli satt fri igjen.

Griffiths fordypet seg i drapsmenn fra attenhundretallet som del av sin doktorgrad ved Bradford University.

Tittelen på doktorgraden hans var «Drap i Bradford».

I dag kjente han seg skyldig i å ha drept Suzanne Blamires (36) ved å skyte henne med armbrøst fra kloss hold i mai i år.

Han innrømmet også å ha tatt livet av Shelley Armitage (31) og Susan Rusworth (43). Politiet i Bradford mener han kan stå bak ytterligere tre drap på prostituerte, etter at han i et tidlig avhør sa at han hadde drept seks kvinner.

Bygger sin egen myte Griffiths hevder også at han har spist deler av sine ofre. Han skal etter eget utsagn ha kokt ett av ofrene, mens han spiste et annet rått.

Etterforskerne har ikke funnet noen bevis for at Griffiths har bedrevet kannibalisme, men mener Griffiths kommer med påstandene for å bygge opp sin egen myte.

Da han først møtte for retten anklaget for drapene i mai, opplyste han til retten at navnet hans var «The Crossbow Cannibal» - «Armbrøstkannibalen».

Til BBC forteller Griffiths ekskjæreste at han hadde hundrevis av bøker og filmer om drap og vold.

- En borgerkrig i hodet I retten i dag fortalte aktor Robert Smith i detalj om Griffiths egne forklaringer til politiet.

Det første offeret, Suzanne Blamires, skal han ha delt opp for hånd. 81 av hennes kroppsdeler er senere funnet i elva Aire i Shipley. Et knivblad og en armbrøstpil ble funnet i hodet hennes.

De andre to ofrene brukte han elektriske verktøy for å dele opp.

Griffiths forklarte politiet at han studerte drap, at han etterhvert «kuttet alle bånd til samfunnet», og at det foregikk «en borgerkrig i hodet hans».

Ofrenes familie gråt i retten da de grusomme detaljene ble lest opp. Griffiths selv satt stille og hvilte hodet på brystet, ifølge The Telegraph.

Avslørt av overvåkningskamera Da Suzanne Blamires forsvant i mai, var hun den tredje prostituerte som forsvant sporløst i Bradford i løpet av elleve måneder.

Men politiet kom ikke på sporet av Griffiths før en sikkerhetsvakt gikk igjennom den lydløse videoen fra et overvåkningskamera som filmet korridoren utenfor hans leilighet.

DREPT AV STEPHEN: F.v. Susan Rushworth (43), Suzanne Blamires (36) og Shelley Armitage (31), alle prostituerte er kvinnene Griffiths nå er siktet for å ha drept. Bare Blamires er funnet - i partert tilstand. Foto: POLITIET/AP/SCANPIX
DREPT AV STEPHEN: F.v. Susan Rushworth (43), Suzanne Blamires (36) og Shelley Armitage (31), alle prostituerte er kvinnene Griffiths nå er siktet for å ha drept. Bare Blamires er funnet - i partert tilstand. Foto: POLITIET/AP/SCANPIX Vis mer

Sikkerhetsvakten sjekket båndet for å avdekke småkriminalitet.

Opptaket viste Griffiths som gikk inn i ettromsleiligheten sin sammen med Blamires. Minutter senere stormer hun ut av rommet, med Griffiths hakk i hæl, bevæpnet med armbrøst. Han spenner bein på henne, og skyter en pil inn i hodet på henne.

Deretter snur han seg mot overvåkningskameraet og hever armbrøstet triumferende. Noen minutter senere, etter at han har trukket kroppen ut av syne, kommer han igjen ut i korridoren, hvor han skåler til sikkerhetskameraet.

Natten i forveien, skrev Griffiths på sin Myspace-side under kallenavnet «Ven Pariah»:

«Hva vil dette pseudo-mennesket gjøre, undres man. Stakkars Stephen, lot som han var meg, men han var bare skallet».

«Han visste mot slutten at jeg var den indre kjernen av jern. Hat tett knyttet i kjøtt. Endelig har tiden kommet for å handle».

Strafferettslig tilregnelig Da politiet gjennomsøkte leiligheten hans, fant de to armbrøst og piler og flere bøker om seriemordere.

Griffiths innrømmet senere i avhør at «Jeg, eller en del av meg er ansvarlig for drapene på Susan Rushworth, Shelley Armitage and Suzanne Blamires, som jeg kjente som Amber».

Levninger etter Shelley Armitage er funnet i den samme elva som levningene etter Blamires ble funnet. De eneste levningene som er funnet etter Susan Rushworth er blodspor på badet hos Griffiths.

Griffiths har vært gjenstand for en omfatetnde rettspsykiatrisk undersøkelse. Ifølge dommeren er han «uten tvil tilregnelig til å bli stilt for retten».

TILREGNELIG: Griffiths fortalte i avhør at han under sitt studie av drap etterhvert «kuttet alle bånd til samfunnet», og at det foregikk «en borgerkrig i hodet hans». Retten mener at han uten tvil er strafferettslig tilregnelig. Foto: REUTERS
TILREGNELIG: Griffiths fortalte i avhør at han under sitt studie av drap etterhvert «kuttet alle bånd til samfunnet», og at det foregikk «en borgerkrig i hodet hans». Retten mener at han uten tvil er strafferettslig tilregnelig. Foto: REUTERS Vis mer