«Hater de vantro, og vil drepe alle fra liten til stor»

I mai i fjor fryktet politiet en terroraksjon etter at en av de tiltalte sa han ville begå terror mot en barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Påtalemyndigheten går nå igjennom bevisene mot de tre mennene Djibril Abdi Bashir, Valon Avdyli og Visar Avdyli, som sitter tiltalt i Oslo tingrett for å ha deltatt i og støttet terroristorganisasjonen IS i Syria.

De to førstnevnte er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen, mens Visar Avdyli er tiltalt for å ytt materiell støtte til terrororganisasjonen, samt besittelse av ulovlig våpen.

Alle tre nektet straffskyld i Oslo tingrett i dag.

Under påtalemyndighetens gjennomgang går det fram at politiet fryktet en terroraksjon i mai i fjor, etter å ha hørt innholdet i en avlyttet samtale.

- En av de tiltalte sa at han «hater de vantro og vil drepe alle fra liten til stor» og at han ville «drepe alle i en barnehage» sier aktor, førstestatsadvokat Jan Glent ved det nasjonale statsadvokatembete.

Påtalemyndigheten ønsker ikke på det nåværende tidspunktet å si hvem av de tiltalte som har sagt dette under den avlyttede samtalen.

Den avlyttede samtalen fant sted kort tid før 17. mai, i en periode der de tiltalte var under omfattende overvåkning og avlytting. I og med at politiet følte de hadde kontroll på at noen slik aksjon ikke var under konkret planlegging, ble ikke de tre tiltalte pågrepet før 27. mai.

Testamente og kontanter De to eldste av de tiltalte, Djibril Abdi Bashir og Valon Avdyli, hadde vært i politiets søkelys i lengre tid da de ble pågrepet.

21. Januar ble PST varslet om de to, etter at de hadde kontaktet generalkonsulatet i Istanbul og ba om nødpass.

Da de ankom Gardermoen 29. januar i fjor, ble det gjort en hemmelig ransaking, der politiet fant at begge hadde to mobiltelefoner og 3500 euro hver. I tillegg fant politiet et håndskrevet testamente og syrisk valutta.

De to ble fulgt tett i månedene som fulgte, og politiet avlyttet blant annet to biler de to disponerte.

- Avlyttingen viser at de har stor detaljkunnskap om hva som skjer i Syria. De kjenner flere som kjemper der, utveksler hilsinger, og så videre, sier aktor.

Kjøpte våpenutstyr Hjemme i Norge forberedte de tiltalte en forsendelse av militært utstyr til Syria, der mottaker skulle Egzon Avdyli, broren til to av de tiltalte.

- Det ble bestilt syv våpengjenstander, blant annet innskyvbare kolber til AK 47 (Kalashnikov) og AF 15 (angrepsrifle), sier Glent.

16. mars blir det også bestilt et kikkertsikte over nett, fra Avdyli-brødrenes hjemmeadresse i Bærum, ifølge påtalemyndigheten.

I tillegg ble det kjøpt kamuflasjekær og taktiske vester.

- Utstyret blir i løpet av april pakket i en eske. Esken gis først til en tredjeperson som skal sende den til Egzon Avdyli i Syria. Tredjepersonen er en skolekamerat av Visar Avdyli, sier Aktor.

28. april, ca kl. 17 ringer ukjent mann til Visar Avdyli, og meddeler at broren Egzon Avdyli er drept i kamp i Syria. Dermed blir planene om å sende pakken nedover til Syria avbrutt.

- Det blir også sendt bilder av Egzon Avdyli post mortem, der han ligger med kalashnikover over brystet, sier aktor.

TERRORTILTALT: De tre er tiltalt for å ha vært med i eller støttet terrororganisasjonen IS. Tre av forsvarerne i terrorettsaken før retten ble satt i morges. F.v. Petar Sekulic, Svein Holden og Christoffer Adrian Falkeid. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TERRORTILTALT: De tre er tiltalt for å ha vært med i eller støttet terrororganisasjonen IS. Tre av forsvarerne i terrorettsaken før retten ble satt i morges. F.v. Petar Sekulic, Svein Holden og Christoffer Adrian Falkeid. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer